Hervorming Vlaamse erfbelasting: 3 nieuwigheden om te onthouden

Het was al even aangekondigd, maar nu is het officieel: de Vlaamse erf- en schenkbelasting wijzigt vanaf 1 juli 2021. Samengevat: het duolegaat gaat op de schop, schenken aan goede doelen kan nu zonder schenkbelasting en nalaten aan vrienden wordt fiscaal voordeliger.

Het is nog maar van 2018 geleden dat de Vlaamse regering de erfbelasting grondig moderniseerde. En toch wordt er alweer aan gesleuteld. De nieuwe maatregelen lijken te geven en nemen. Wat betekent dit concreet voor je successieplanning?

1.    Het duolegaat verdwijnt

Via een duolegaat kon je tot nu toe ook goede doelen opnemen in je testament. De liefdadigheidsinstelling nam in dat geval de volledige – weliswaar verlaagde – erfbelasting voor zich. Erg voordelig voor de andere erfgenamen. Zij ontsnapten aan de hoge belastingtarieven tot wel 55% en hielden netto dus meer over. Voornamelijk ongehuwde personen zonder kinderen gebruiken deze techniek om verre familie of vrienden te bevoordelen. 

Hieraan wordt nu paal en perk gesteld: het fiscaal voordeel dat vasthangt aan het duolegaat wordt afgeschaft. 

2.    Belastingvrij schenken en legateren aan goede doelen 

Schenkingen en legaten aan een goed doel daarentegen, zijn vanaf diezelfde datum volledig belastingvrij. Dit moet ervoor zorgen dat liefdadigheidsinstellingen door de afschaffing van het duolegaat niet te veel inkomsten mislopen. Voor legaten en schenkingen aan ziekenfondsen, landsbonden van ziekenfondsen, beroepsverenigingen en private stichtingen blijven de bestaande tarieven gelden: 8,5% erfbelasting en 5,5% schenkbelasting. Twijfel je nog tussen schenken of vererven, in deze blog leggen we de verschillen eenvoudig voor je uit.

3.    De ‘vriendenerfenis’ doet zijn intrede

Ter compensatie van het verdwijnen van het duolegaat wordt het voortaan mogelijk om fiscaal gunstig na te laten aan vrienden of verre verwanten. Dat wordt nu nog sterk ontmoedigd door de hoge tarieven in de zijlijn of tussen derden. In de nieuwe regeling betalen niet-rechtstreekse erfgenamen slechts 3% erfbelasting op de eerste schijf van 15.000 euro, in plaats van 25%. Dit gunsttarief is vergelijkbaar met de laagste tarieven in rechte lijn. 

 

Opgelet! Om gebruik te kunnen maken van het gunsttarief ‘vriendenerfenis’, moet de erflater wel een notarieel testament opmaken. Een eigenhandig testament volstaat dus niet. Waarom dit onderscheid wordt gemaakt, is onduidelijk en lijkt ons bovendien onterecht.  

 

4.    Niet-geregistreerde schenkingen dan toch geen vier jaar ‘verdacht’

Wie vandaag een geldsom wegschenkt – via een bank- of handgift – kan dit onbelast doen op voorwaarde dat hij of zij nog minstens drie jaar blijft leven. Overlijdt de schenker binnen deze periode, dan worden de geschonken goederen toch nog belast in de nalatenschap. Er is even sprake geweest van het optrekken van die termijn van onzekerheid, ook wel de ‘risicoperiode’ genoemd, naar vier jaar. Deze verlenging werd echter niet doorgevoerd. 

Werk aan de winkel

Deze nieuwe maatregelen zijn een goede reden om je testament te herbekijken, of om er een te maken als je dat nog niet deed. Hulp nodig of wil je graag gericht advies? Vertrouw op je lokale SBB-adviseur of stuur onze experten rechtstreeks een e-mail via  die contactformulier.