Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

 

SBB-infosessie: 'De landbouwvennootschap verdwijnt. Wat nu?'


Er is al veel inkt over gevloeid, maar sinds 1 mei 2019 is de hervorming van het vennootschapsrecht uiteindelijk in werking getreden. De kerngedachte: meer flexibiliteit, fors minder vennootschapsvormen en daarbij is ook de landbouwvennootschap (LV) op de schop gegaan. Vandaag is de LV nochtans een populaire vennootschapsvorm in de sector. Logisch, want binnen de LV kan je zelf het meest voordelig fiscaal regime kiezen: de vennootschapsbelasting of de personenbelasting. Daarnaast hoef je – onder enkele voorwaarden – geen schriftelijke pachtoverdracht te organiseren en bood deze unieke vennootschapsvorm ook extra mogelijkheden inzake VLIF- en omgevingsreglementering.

SBB heeft deze vorm dan ook vaak gepromoot bij haar landbouwcliënteel en is vandaag met bijna 1.000 klanten met een uitbating in een LV uitgesproken marktleider. Onze juristen hebben de afgelopen maanden dan ook meegewerkt aan een oplossing om het verdwijnen van de landbouwvennootschap op te vangen. Op 20 mei 2019 heeft de overheid dan een volwaardig alternatief goedgekeurd in een apart Koninklijk Besluit: de erkenning als landbouwonderneming (LO).


Voordelen blijven bestaan

Door de inwerkingstelling van het nieuwe vennootschapsrecht verdwijnt de landbouwvennootschap dus. Maar hoewel de vorm sneuvelt, blijven de voordelen ervan toch overeind. Je kan immers een erkenning als landbouwonderneming aanvragen bij de keuze van één van de (nieuwe) vennootschapsvormen. Maar niet eender welke landbouwonderneming komt in aanmerking. Er gelden enkele strikte voorwaarden i.v.m. het doel, de vennoten, de aandelenoverdracht, ... Op onze gratis infosessies komen wij er uitgebreid op terug.


Wat met bestaande landbouwvennootschappen?

Als landbouwer krijg je ruim de tijd om je landbouwvennootschap om te zetten naar één van vennootschapsvormen die wél (vaak in een nieuwe vorm) blijven bestaan. De uiterste deadline is 1 januari 2024. Tot de omzetting krijg je automatisch een erkenning als landbouwonderneming. Bij de omschakeling dien je dan zelf – of je boekhouder – definitief een aanvraag in bij de FOD Economie. Op die manier blijf je dus genieten van de voordelen. Bij de keuze van een nieuwe vennootschapsvorm wordt het wel heel belangrijk om alle voor- en nadelen tegenover elkaar af te wegen. SBB heeft die oefening al voor jou gedaan en we lichten de verschillende opties graag toe tijdens de infosessies die wij overigens exclusief voor onze klanten en goede relaties organiseren. Opgelet: de juiste keuze voor een ondernemingsvorm blijft altijd maatwerk, maar wij zetten je tijdens onze voordrachten graag in de goede richting.


Data en locaties

Graag meer weten over de nieuwe regels voor vennootschappen en de alternatieven voor de landbouwvennootschap? Je bent van harte welkom op één van onze infosessie die wij organiseren op:

 • maandag 3 juni 2019 in Salons Mimosa (August van Ackerstraat 21, Eeklo)
 • dinsdag 4 juni 2019  in Drone Port (Lichtenberglaan, Sint-Truiden)
 • woensdag 5 juni 2019 in Den Eyck (Houtum 39, Kasterlee)
 • donderdag 6 juni 2019 in feestzaal Puur (Stokstraat 2a, Houthulst)
 • woensdag 12 juni 2019 in E10 Hoeve (Kapelstraat 8, Brecht)
 • donderdag 13 juni 2019 in Hof Ten Eede (Huytstraat 22, Haaltert)
 • maandag 17 juni 2019 in hotel Serwir (Koningin Astridlaan 57, Sint-Niklaas)

Programma

 • 19u45: Onthaal
 • 20u00: Verwelkoming
 • 20u05: Voordracht: 'Opportuniteiten in de nieuwe vennootschapswetgeving'
 • 21u30: Tijd voor vraagstelling
 • 21u45: Napraten met hapje en drankje
 • 23u00: Einde

Inlichtingen

Voor meer informatie kan je tijdens de kantooruren contact opnemen met het secretariaat op het nummer 016/24 64 85 of via mail: communicatie@sbb.be 


Inschrijven

De deelname is gratis maar wij vragen wel om ten laatste 2 dagen voor de infosessie in te schrijven: <link>.

Je krijgt een herinnering enkele dagen voor de sessie. Als het toch niet lukt om aanwezig te zijn, vragen wij wel om dat zo snel mogelijk te laten weten. Zo maken wij geen onnodige kosten en kunnen wij de sessies gratis houden.