Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Waterfactuur: extra vrijstelling voor landbouwbedrijven in een ‘rode cluster’

Gepubliceerd op 19-05-16

Via de verklaring op eer kunnen landbouwbedrijven die aangeven geen bedrijfsafvalwater te lozen reeds enkele jaren worden vrijgesteld van de gemeentelijke vergoeding voor de afvoer van het bedrijfsafvalwater. Deze regeling is reeds in voege sedert 2010. Voor landbouwbedrijven gelegen in een rode cluster zal in heel wat gevallen ook een vrijstelling mogelijk zijn voor de afvoer van het deel huishoudelijk afvalwater afkomstig van een eigen waterwinning.

Het afvalwater dat je loost moet gezuiverd worden. Ofwel wordt het water opgevangen in de gemeentelijke saneringsinfrastructuur en getransporteerd naar een zuiveringsinstallatie, ofwel moet je zelf je afvalwater zuiveren in een individuele behandelingsinstallatie van afvalwater of IBA. Welke situatie van toepassing is, hangt af van de zone waarin je bedrijf gelegen is. De verschillende zones kan je raadplegen via deze link.

Als je bedrijf gelegen is in een 'rode cluster' op het zoneringsplan, is er geen riolering voorzien en moet het afvalwater dus gezuiverd worden in een IBA. Deze 'rode clusters' vormen het 'individueel te optimaliseren buitengebied'. Indien je bedrijf niet ingekleurd werd op het zoneringsplan gelden dezelfde voorwaarden als voor het individueel te optimaliseren buitengebied, tenzij rechtstreekse aansluiting op bestaande riolering mogelijk is. De zoneringsplannen worden elke zes jaar volledig herzien. De huidige plannen gelden vanaf 12 maart 2016. Jaarlijks is wel een actualisatie mogelijk.

Vrijstelling voor zuivering

Landbouwbedrijven die gelegen zijn in een 'rode cluster' en zelf hun huishoudelijk afvalwater zuiveren in een private installatie (IBA), betalen al veel langer geen bijdrage, vergoeding of heffing voor de zuivering van het huishoudelijk afvalwater, op voorwaarde dat de zuiveringsinstallatie voldoet aan de VLAREM normen. Hiervoor is een attest nodig van de burgemeester, dat geldig is voor 5 jaar.

Vrijstelling voor afvoer

Via ‘de verklaring op eer’ kunnen land- en tuinbouwers met een eigen waterwinning al enkele jaren worden vrijgesteld van de gemeentelijke vergoeding voor de afvoer van het deel bedrijfsafvalwater. Voor landbouwbedrijven in een 'rode cluster' kan er in nu in heel wat gevallen, afhankelijk van de watermaatschappij, ook niet aangerekend worden voor de afvoer van het deel huishoudelijk afvalwater. In deze 'rode cluster' gebieden is immers geen riolering voorzien.

De Watergroep en PIDPA rekenen de bedrijven die gelegen zijn in een 'rode cluster' geen vergoeding aan voor de afvoer van het huishoudelijk verbruik afkomstig van het eigen water.

Farys, Water-link, Vivaqua, AGSO Knokke-Heist, IWVB en IWVA geven ook een vrijstelling aan bedrijven gelegen in een 'rode cluster', maar alleen indien er geen gracht gelegen is binnen een straal van 50 m van het bedrijf. Een open of gesloten gracht maakt immers deel uit van de gemeentelijke saneringsinfrastructuur.

Facturen

Kijk dus zeker je waterfacturen nog eens na. Indien je in aanmerking komt voor de vrijstelling, maar deze nog niet wordt toegekend, neem dan zeker contact op met de buitendienst van je watermaatschappij. Voor meer informatie kan je ook altijd terecht bij je dienstbetoon consulent of je SBB milieuadviseur.

Co-auteur: Iris Penninckx - Boerenbond

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.