Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Wat zijn de fiscale gevolgen van de droogte voor mijn landbouwbedrijf?

Gepubliceerd op 01-07-17

Aanhoudende droogte die uw opbrengst reduceert: wanneer is er officieel sprake van een ramp? Het KMI moet de situatie eerst als ‘uitzonderlijk’ beoordelen, waarna de minister een procedure voor erkenning als ramp kan opstarten. Maar ook als dat niet gebeurt, hebben uw verliezen als gevolg van droogte fiscale gevolgen.

Maakt u gebruik van het landbouwforfait? Dan houdt de forfaitair bepaalde semi-brutowinst (SBW) reeds rekening met de ‘normale’ verliezen. Dit zijn opbrengstverminderingen van oogsten die te wijten zijn aan gebeurtenissen met invloed op een vrij groot grondgebied. Met andere woorden: u kunt die teeltverliezen niet meer individueel aftrekken in een forfaitair dossier.

Wat met ‘exceptionele’ verliezen?

Wél kunt u nog exceptionele verliezen individueel aftrekken. Dit zijn teeltverliezen die zich slechts in een beperkt gebied (één of enkele gemeenten) laten voelen. In het geval van droogte is dit echter moeilijker om aan te tonen.

Er zijn wel enkele voorwaarden. U kunt uitzonderlijke verliezen enkel aftrekken als u de processen-verbaal, die de Schadecommissie opmaakte op het ogenblik van de schade en/of bij het oogsten, kunt voorleggen. Daarnaast kunt u die verliezen slechts aftrekken in de mate waarin ze niet zijn vergoed (bv. door een verzekeraar), tenzij u de vergoeding fiscaal aangeeft. Tot slot moet u ook de oppervlakte van het getroffen gebied in uw fiscale aangifte opnemen.

Wanneer een fiscale boekhouding wordt gevoerd zijn de algemene regels van toepassing.

 

Geertrui

Geertrui

landbouwadviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.