Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

VLIF-steun voor vlassers

Gepubliceerd op 18-02-19

Historisch leeft de gedachte bij vele vlassers dat er voor deze sector geen VLIF mogelijk is. Er zijn echter verschillende vormen van VLIF-steun en de laatste jaren zijn er een aantal (positieve) evoluties die mogelijkheden bieden.

Algemeen bekend is VLIF-vestigingssteun of investeringssteun met de klassieke voorwaarden. De beperking van € 5.580 omzet uit niet-landbouw blijkt echter voor veel vlassers een struikelblok. Indien ze vlas aankopen bij derden en vervolgens verwerken, wordt dit bedrag immers snel overschreden. Bedrijven die echter alle vlas in eigen beheer telen en verwerken, kunnen wel in aanmerking komen voor 15 of 30% steun of voor een vestigingspremie.

Minder bekend is de VLIF-agrovoedingssteun. Deze steun is eerder gericht op coöperaties maar ook bedrijven met specifieke NACEBEL-codes kunnen zich hierop beroepen. Op vraag van de sector werd immers de NACEBEL-code m.b.t. het “bewerken en spinnen van textielvezels, beperkt tot activiteiten, uitgevoerd door vlassers” opgenomen. De indienprocedure loopt dit jaar tot 15 maart en hoewel deze procedure iets complexer is, zijn er wel merkelijk minder (inkomens-)voorwaarden. Bovendien is er slechts 1 gunstig tarief van 30% voor roerende en onroerende investeringen en ook voor software. Voor algemene kosten zoals begeleiding en studiewerk is 20% steun voorzien. Net zoals bij klassieke VLIF-steun is er een maximum tussenkomst voor investeringen tot € 1.000.000,00.

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.