Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Verzamel bewijsmateriaal droogteschade!

Gepubliceerd op 20-07-18

De landbouworganisaties hebben aan minister van landbouw Joke Schauvliege gevraagd om te onderzoeken of de voorwaarden voor de erkenning van een landbouwramp vervuld zijn. Minister Schauvliege zal de procedure sowieso in gang zetten, aldus haar kabinet. "Zodra de droogte voorbij is, zal het KMI bekijken of er sprake is van een uitzonderlijke toestand." Wilt u als landbouwer kunnen rekenen op een vergoeding bij een eventuele landbouwramp? Neem dan nu al de nodige stappen. Lees hier wat u moet doen…

Vraag om een bezoek van de gemeentelijke schattingscommisie

In de eerste plaats moeten getroffen land- en tuinbouwers de voorlopige schade en de oorzaak ervan laten vaststellen door de gemeentelijke schadecommissies. Heeft u percelen met schade in meerdere gemeenten? Vergeet dan niet de verschillende commissies uit te nodigen. Doe dit liefst schriftelijk of via mail. SBB stelt een modelbrief ter beschikking aan zijn klanten. Vraag deze zeker op bij uw dossierbeheerder.

 

Ook al komt het niet tot een officiële landbouwramp, een PV van de schattingscommissie is sowieso nodig voor het inbrengen van fiscale verliezen.

Blijf aanwezig bij het plaatsbezoek van de gemeentelijke schattingscommissie

U mag vragen om verwittigd te worden wanneer de commissie op de getroffen percelen langskomt. Zo kunt u de commissie helpen de percelen te vinden en kunt u alle gegevens op het schattingsverslag – ook wel PV genoemd – meteen controleren:

  • Komt het landbouwernummer overeen met de verzamelaanvraag waarop het perceel werd aangegeven? Heeft u twee landbouwernummers met getroffen percelen die in de verzamelaanvraag staan, zorg er dan voor dat u ook twee PV’s heeft.
  • Komen alle percelen met schade voor op het PV?
  • Kloppen de perceelnummers en oppervlaktes van de getroffen percelen met de verzamelaanvraag?
    Neem dus uw fotoplannen en afdruk van de verzamelaanvraag mee op terrein en markeer de percelen met schade. Ook foto’s van de percelen maken uw dossier steviger, op voorwaarde dat de datum en plaats duidelijk zijn.

Optioneel: laat een extern deskundige verslag opmaken

Sommige land- en tuinbouwers opteren ervoor om onmiddellijk erkende experts in te schakelen voor de vaststelling van de schade. Verlies wel niet uit het oog dat een PV van de gemeentelijke schattingscommissies essentieel is om in aanmerking te komen voor het inbrengen van fiscale verliezen. Vaststellingen door experts kunt u hiervoor niet gebruiken.

Pas indien nodig uw verzamelaanvraag aan

Moest de droogte erkend worden als landbouwramp, zal het landbouwrampenfonds strenger controleren of de percelen met schade ook in de oppervlakteaangifte zijn aangegeven (en niet enkel op het PV van de schadecommissie, zoals bij de droogte van 2017). Zo loont het dus de moeite om alsnog percelen informatief (met code I) op te nemen vanaf 31/5 (of vroeger). Ook het opgeven van meerdere hoofdteelten is nog mogelijk vb. bloemkolen. U kan nog wijzigingen aanbrengen aan hoofdteelten tot 31/8. Lees hier wat u moet doen om uw vlinderbloemigen-premie veilig te stellen bij mislukte grasklaverteelt.

Optioneel: breng de contractant op de hoogte als het gaat om een contractteelt

Weersomstandigheden worden doorgaans niet beschouwd als overmacht. Toch geven we iedere boer, die vermoedt dat hij niet voldoende zal kunnen leveren, de raad om zijn afnemer te informeren.

 

Wenst u advies over uw schadedossier, wilt u de modelbrief gebruiken of wilt u uw verzamelaanvraag (laten) controleren? Contacteer dan uw SBB-dossierbeheerder. Wij blijven alvast duimen voor regen.

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.