Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Versoepelingen inzaai groenbedekkers?

Gepubliceerd op 05-09-18

Door de uitzonderlijke weersomstandigheden tijdens de zomer kampen heel wat landbouwers met een tekort aan veevoeder. Om hieraan tegemoet te komen, versoepelde de Europese Commissie de voorwaarden waaraan groenbedekkers voor ecologisch aandachtsgebied moeten voldoen.


Groenbedekker behouden als hoofdteelt in 2019

Najaarsteelten die bestemd zijn voor begrazing of ruwvoederproductie en die normaal in de herfst ingezaaid worden, mag je dit jaar uitzonderlijk beschouwen als groenbedekker voor ecologisch aandachtsgebied (EAG). Deze groenbedekker mag bovendien blijven staan als hoofdteelt van het volgende jaar, zonder hem onder te werken of te vernietigen.


Groenbedekker als zuivere teelt in 2018

Een groenbedekker voor EAG uit de lijst (EAG groenbedekkers) en die bestemd is voor begrazing of ruwvoederproductie, mag je inzaaien als een zuivere teelt. In de tabel vind je de zaaidichtheden die garant staan voor een optimale ontwikkeling van de groenbedekker. Je moet kunnen aantonen dat je minstens 50% van de aangegeven minimale zaaidichtheid gebruikt hebt en je moet gecertificeerd zaaizaad gebruiken.


Tijdig inzaaien en lang genoeg aanhouden voor EAG

Om geen premies te verliezen is het belangrijk het groenbedekkersmengsel voor 1 oktober in te zaaien in de Leemstreek en voor 1 november in de andere landbouwstreken. In de Polders en Duinen was de deadline 20 augustus. Tot die datums kan u nog aanpassingen doen aan de percelen of teelten in uw verzamelaanvraag via e-loket. Maar ook met de andere voorwaarden moet u in orde zijn.

De aanhoudingsperioden van groenbedekkers als EAG lopen tot:

  • 15 oktober in Polders en Duinen
  • 30 november in Leemstreek
  • 31 januari in Zandleem- en andere streken

Juiste verklaring bij controle

Krijgt u een terreincontrole voor uw groenbedekkers, dan is uw verklaring essentieel. Niet alleen moet u uw percelen met groenbedekkers kunnen aanduiden, u moet ook voldoende facturen en etiketten voorleggen en verklaren dat dit gecertificeerd zaad gebruikt is op de EAG percelen. Voor vanggewassen of groenbedekkers voor erosie gelden andere regels.

 

Meer informatie

SBB-klanten krijgen bij hun verzamelaanvraag een handige groenbedekkersfiche om het overzicht op hun groenbedekkers en de bijhorende voorwaarden te bewaren. Meer info vind u bij uw SBB-consulent of in de checklist van het Departement Landbouw en Visserij.

Jacky

Jacky

productmanager landbouw

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.