Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Verplichte registratie van syndicus in de KBO

Gepubliceerd op 29-03-17

Vanaf 1 april 2017 moet elke vereniging van mede-eigenaars (VME) haar syndicus laten registeren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Het gaat daarbij niet alleen om de professionele syndicus. Ook de mede-eigenaar die voor de taak van syndicus aangesteld werd, moet bekend gemaakt worden.

Hoe gaat dit concreet in zijn werk?

Het gaat niet om een aparte inschrijving van de syndicus in de KBO maar om een aanvulling bij de huidige inschrijving van de vereniging van mede-eigenaars. De verenigingen van mede-eigenaars moesten al langer ingeschreven worden in de KBO. Die inschrijving verloopt via het bevoegde hypotheekkantoor.

De inschrijving van de syndicus verloopt via de ondernemingsloketten en moet in orde zijn ten laatste op de werkdag vóór hij zijn taak effectief opneemt. Het dossier bevat het ondernemingsnummer van de VME, de akte van aanstelling of benoeming van de syndicus en het rijksregisternummer. In geval van een vennootschap is het ondernemingsnummer vereist.

De inschrijving kost 85,5 euro per vereniging van mede-eigenaars.

Wanneer moet de inschrijving in orde zijn?

Nieuwe verenigingen van mede-eigenaars die vanaf 1 april in werking treden alsook syndici die vanaf die datum benoemd worden, moeten zich onmiddellijk in regel stellen.

De verenigingen van mede-eigenaars die in de KBO ingeschreven zijn op 1 april 2017, beschikken over een termijn van één jaar om de inschrijving van de syndicus in orde te brengen.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u terecht bij het SBB-kantoor in uw buurt.

Klik hier voor het bericht op de website van de FOD Justitie dat de belangrijkste informatie nog eens samenvat.

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.