Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Vergeet niet jouw P-stalen te bezorgen aan de Mestbank!

Gepubliceerd op 25-05-16

Het nieuwe MAP5 heeft heel wat veranderingen met zich meegebracht. Zo worden de fosfaatbemestingsnormen voortaan vastgelegd op basis van de hoeveelheid plantbeschikbare fosfor in de bodem. Ieder perceel wordt ingedeeld in één van de 4 fosfaatbeschikbaarheidsklassen. Hierbij krijgen percelen in klasse IV de strengste (= laagste) fosfaatbemestingsnorm en percelen in klasse I de hoogste bemestingsnorm.

Voor de jaren 2015 en 2016 werden alle percelen automatisch ingedeeld in klasse III. Vanaf 2017 zullen echter alle percelen ingedeeld worden in klasse IV. Dit heeft een duidelijke verstrenging van de fosfaatbemestingsnormen als gevolg.

Op basis van een bodemanalyse waarmee het gehalte aan plantbeschikbare fosfaat op één bepaald perceel bepaald werd, kan dit perceel in een lagere P-klasse terecht komen. Om gebruik te kunnen maken van de hogere P-bemestingsnormen gekoppeld aan deze klasse in 2017, moet je het aanvraagformulier samen met de bodemanalyse(s) (en luchtfoto´s van de verzamelaanvraag) ten laatste op 31 augustus 2016 aan de Mestbank bezorgen.

 

Tabel met verschillende fosfaatklassen

 

Algemene fosfaatbemestingsnormen

Jan

Jan

productmanager milieu

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.