Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Verduidelijking voorwaarden groenbedekkers

Gepubliceerd op 22-12-15

De meeste landbouwers vullen hun ecologisch aandachtsgebied (EAG) in door de aanleg van een groenbedekker of een vanggewas. In 2015 koos maar liefst 85% van de landbouwers voor groenbedekker als EAG. De Europese Commissie (EC) heeft recent verduidelijkingen gegeven over de voorwaarden van het gebruik van groenbedekkers als EAG. Hiermee worden een aantal knelpunten opgelost.

Oogsten tijdens de aanhoudingsperiode toegestaan

Uit de verduidelijkingen blijkt dat groenbedekkers mogen geoogst worden tijdens de aanhoudingsperiode. Strikte voorwaarde is wel dat het gewas voldoende ontwikkeld is om een oogstbaar product op te leveren. De groenbedekker moet daarom tijdig ingezaaid zijn na een vroege oogst van de hoofdteelt. Daar bovenop moet het gewas zich na het oogsten nog voldoende kunnen herstellen.

Bemesten en oogsten na de aanhoudingsperiode

Oogsten na de aanhoudingsperiode was reeds toegestaan. Uit de verduidelijkingen blijkt dat nu ook bemesten vóór die oogst van de groenbedekker toegestaan is. Dit zou dus in principe dus kunnen van zodra de aanhoudingsperiode afgelopen is (na 1/2 in de zandleemstreek, na 1/12 in de leemstreek en na 15/10 in de polders). Maar in de praktijk moet uiteraard de mestwetgeving met haar uitrijregeling gerespecteerd worden. De startdatum van uitrijden is afhankelijk van het type meststof, de eventuele status als focusbedrijf en de eventuele aanduiding als derogatie-perceel.

Een volledig overzicht van de voorwaarden voor groenbedekkers is opgenomen in de vernieuwde informatiefiche van het Departement Landbouw en Visserij (klik hier voor de link).

Jacky

Jacky

productmanager landbouw

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.