Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

U wordt ziek? Nieuw getuigschrift van ziekte vanaf 2016!

Gepubliceerd op 15-01-16

Een zelfstandige die ziek wordt heeft recht op een ziekte-uitkering vanaf de tweede maand van de arbeidsongeschiktheid. Dit echter op voorwaarde dat u volledig werkonbekwaam bent.

Vanaf begin dit jaar is er een nieuw getuigschrift van arbeidsongeschiktheid in voege. Dit document is ook bekend als het document ‘Vertrouwelijk’. Als u niet kan werken als zelfstandige laat u dit formulier invullen door uw behandelende arts.

Het nieuwe document bevat de waarschijnlijke einddatum van uw arbeidsongeschiktheid. Bovendien moet u zelf informatie geven over uw beroep. Door al deze informatie kan de medische adviseur van het ziekenfonds uw situatie beter inschatten.

Deze aanpassing heeft tevens tot gevolg dat u tegen de einddatum van uw arbeidsongeschiktheid een nieuw attest van arbeidsongeschiktheid moet laten invullen door uw behandelende arts. U moet ten laatste 48 uur na de einddatum van de eerste arbeidsongeschiktheid dit nieuwe getuigschrift aan uw ziekenfonds bezorgen.

Er verandert niets wanneer u reeds in 2015 erkend was als arbeidsongeschikte of wanneer u zich bevindt in een periode van invaliditeit.

Isabel

Isabel

juridisch adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.