Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

U wilt veranderen van sociaal verzekeringsfonds? U heeft nog enkele dagen de tijd!

Gepubliceerd op 22-06-15

Als zelfstandige kiest u vrij bij welk fonds u wilt aansluiten. De keuze van sociaal verzekeringsfonds is echter geen keuze voor het leven. Bent u niet tevreden van uw huidig fonds, dan kan de overstap naar een ander fonds makkelijk gemaakt worden. De wijziging is administratief eenvoudig en uw nieuw sociaal verzekeringfonds kan dit voor u regelen.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Uiteraard voorziet de wetgeving een aantal beperkingen om de overstap te maken. Voldoet u aan de volgende voorwaarden, dan komt u in aanmerking om over te stappen naar een ander fonds:

  1. De termijn
    U bent als zelfstandige minstens vier kalenderjaren aangesloten bij uw huidige fonds. Wilt u met uw vennootschap de overstap maken naar een ander fonds, dan moet uw vennootschap minstens drie kalenderjaren zijn aangesloten bij uw huidige fonds. Indien u tijdig bent aangesloten bij de start van uw activiteit, dan start die termijn vanaf de eerste dag van het kwartaal waarin u was onderworpen. Betrof het een laattijdige aansluiting, dan gaat de termijn pas in op de eerste dag van het kwartaal waarin u de aansluiting ondertekende.
  2. Datum van ontslag
    De ontslagname gebeurt vóór 1 juli, per aangetekend schrijven, en gaat dan in op 1 januari van het volgende jaar.
  3. Betaal tijdig al uw bijdragen aan het fonds dat u wilt verlaten!
    Alle verschuldigde bedragen (bijdragen inclusief alle verhogingen, intresten en kosten) bij uw huidig fonds moeten op 31 december voldaan zijn.

Bereikt u in 2016 de pensioenleeftijd of verkrijgt u in 2016 een vervroegd pensioen dan kunt u helaas niet meer van fonds veranderen.

Welke stappen moet ik zetten?

Om van fonds te veranderen, moet u een verklaring van ontslag en een verklaring van aansluiting invullen en indienen bij uw nieuw sociaal verzekeringsfonds. Zij versturen uw formulieren aangetekend naar uw oude fonds vóór 1 juli van het jaar voorafgaand aan het jaar van de overkomst. Wees er dus snel bij!

 

Isabel

Isabel

juridisch adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.