Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

U verhuurt een woning? Mag u de huurwaarborg op eigen rekening laten storten?

Gepubliceerd op 22-07-15

In navolging van de woninghuurwet kan de huurder kiezen tussen drie soorten waarborgen.

Ofwel stort hij de waarborg op een geïndividualiseerde en geblokkeerde rekening op zijn naam bij een bank.  Het bedrag van de huurwaarborg mag dan maximaal twee maand huur bedragen.  Ofwel opteert de huurder voor een bankwaarborg ten belope van maximum drie maand huur.  De huurder moet de waarborg van drie maanden huur binnen de drie jaar en met een vaste maandelijkse storting terugbetalen aan de bank.

De huurder kan tenslotte aan het OCMW vragen om de waarborg voor te schieten. Het OCMW sluit dan een overeenkomst met een bankinstelling.  In dat geval bedraagt de maximale waarborg eveneens drie maand huur. 

De huurder stort aan de verhuurder

Ondanks de duidelijke wettekst gebeurt het nog vaak dat verhuurders aan hun huurder vragen dat die de huurwaarborg rechtstreeks aan hen cash betaalt ofwel door een overschrijving op de eigen rekening van de verhuurder.

De woninghuurwet heeft hier echter op geanticipeerd.  Wanneer u als  verhuurder de waarborg krijgt, maar nalaat om deze op een geblokkeerde rekening te plaatsen,  bent u aan de huurder de gemiddelde marktrente op de waarborgsom verschuldigd. Deze intrest is verschuldigd vanaf het moment dat die aan jou betaald of gestort werd. 

En wat na aanmaning door de huurder? Vanaf de dag dat uw huurder u in gebreke stelt om de huurwaarborg te plaatsen op een geïndividualiseerde rekening bij de bank, bent u intresten aan de wettelijke rentevoet verschuldigd tot u effectief over gaat tot die storting.

Besluit

U mag als verhuurder aan uw huurder niet vragen om de huurwaarborg op uw rekening te storten of cash aan u betalen. Doet u dat toch dan moet u een intrest betalen.

 

Isabel

Isabel

juridisch adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.