Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

U pacht grond en plant fruitbomen. Heeft u recht op een vergoeding voor deze bomen?

Gepubliceerd op 22-12-14

Op het einde van de pacht ontvangt de pachter een eindepachtvergoeding. Niet iedereen heeft recht op een vergoeding voor zijn fruitbomen aangezien de aanplanting volgens strikte regels moet verlopen. De pachter krijgt slechts een vergoeding bij het einde van het pachtcontract wanneer hij op een rechtsgeldige manier de aanplantingen heeft verricht en dit een meerwaarde is voor het goed.

Rechtsgeldige manier om een aanplanting te doen

U mag als pachter in principe geen nieuwe aanplantingen verrichten tenzij met de schriftelijke toestemming van de verpachter ofwel bij aanplantingen van laagstammige fruitbomen, wanneer de volgende 4 voorwaarden tegelijk vervuld zijn:

U leest het goed! Alle voorwaarden moeten tegelijkertijd vervuld zijn. Vergeet dus niet een advies van de tuinbouwkundige te vragen. Voldoet u niet aan deze voorwaarden, dan kunt u maar beter de schriftelijke toestemming verkrijgen van uw verpachter. De toestemming moet niet voorafgaan aan de aanplanting. De verpachter kan ook nadien nog zijn zegen geven.

Op welke vergoeding heeft de pachter recht ?

Werden de aanplantingen uitgevoerd zonder de vereiste toestemming van de huidige verpachter of in strijd met de wettelijke bepalingen, dan heeft de pachter geen recht op een vergoeding. 

Werden de aanplantingen uitgevoerd met de vereiste toestemming of in overeenstemming met de wettelijke bepalingen dan heeft de pachter enkel recht op een vergoeding indien de aanplantingen hebben geleid tot een waardevermeerdering van het gepachte goed.

 

Isabel

Isabel

juridisch adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.