Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Toepassingen houtverbranding in land- en tuinbouw

Gepubliceerd op 14-04-15

Houtafval wordt in Vlarem onderverdeeld in verschillende categorieën:

Het verbranden van deze houtstromen worden vergund onder rubriek 2 (afval) van Vlarem I. Ze worden immers beschouwd als afval, zodat de verbanding ervan moet voldoen aan de voorwaarden voor afvalverbranding.

Houtsnippers en houtpellets vallen onder de noemer van biomassa, en kunnen dus vergund worden onder rubriek 43 van Vlarem I. Het is m.a.w. geen afval, maar biomassa.

Welke stromen komen in aanmerking als houtsnippers?

Houtpellets bestaan uit natuurlijk hout en worden gefabriceerd door het samenpersen van schaafsel en zaagsel die als nevenproduct in de houtindustrie dagelijks in grote hoeveelheden overblijven. 

Voor bepaalde stromen geldt een verbrandingsverbod, bijvoorbeeld voor groenafval. In de regel is groenafval composteerbaar en moeten deze stromen gecomposteerd worden i.p.v. verbrand worden.

Voor toepassingen in de land- en tuinbouw gaat het voornamelijk over het verbranden van houtsnippers, houtpellets en onbehandeld houtafval in kleinschalige branders, waarvan het vermogen beperkt is tot 2 MW.

Een interessante handleiding over kleinschalige houtverbranding (tot 2 MW) kan je terugvinden op www.enerpedia.be (Studienamiddag Groene Warmte). 

De handleiding bevat volgende onderdelen:

  1. Wetgeving rond houtverbranding
  2. De biomassaketel kiezen
  3. Emissies reduceren
  4. Onderhoud en beheer

 

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.