Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Status 2015: focusbedrijf op het mestbankloket

Gepubliceerd op 15-07-15

De bedrijven waarbij meer dan 50 % van het areaal in focusgebied ligt, worden onder MAP 5 als focusbedrijf beschouwd. Op het Mestbankloket vinden de landbouwers vanaf 14 juli de berekeningen van de status van hun bedrijf terug.

Welke percelen?

De berekening of uw bedrijf al dan niet een focusbedrijf is, gebeurt o.b.v. de percelen die u in gebruik had in 2014 volgens de verzamelaanvraag. Enkel de percelen met mestrechten (in gebruik op 1 januari) worden in rekening gebracht. Van deze percelen worden enkel de percelen met een bemestingsnorm meegenomen.

Welke percelen niet?

Percelen waarop stallen en gebouwen staan, een poel, houtachtige gewassen,... komen niet in aanmerking. Ook percelen met teelt op groeimedium of wanneer de bodem permanent overkapt is, worden niet meegerekend.

Percentage?

Enkel de oppervlakte van het perceel dat effectief in focusgebied 2015 ligt, wordt geteld. Indien het uiteindelijke oppervlaktepercentage van uw bedrijf in focusgebied 2015 ligt, groter is dan 50 %, wordt het bedrijf als focusbedrijf beschouwd.

Starter in 2015?

Een landbouwer die in 2015 gestart is krijgt automatisch de status “niet-focus” omdat er gewoonweg geen gegevens zijn van 2014 om de status te bepalen. Best kan de status van de overlater wel nagekeken worden, want indien alle percelen van bijvoorbeeld een focusbedrijf worden overgenomen, is de kans groot dat de overnemer in 2016 ook focusbedrijf is.
In dat geval kan de starter wel de vrijstelling al aanvragen.

Vrijstelling aanvragen?

Vrijstelling aanvragen kan nog tot uiterlijk 31 juli 2015 via het mestbankloket. Voor de gevolgen voor een focusbedrijf en voor de voorwaarden vrijstelling verwijzen we naar vorig artikel of de site van de mestbank www.vlm.be.

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.