Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Socio-economische vergunning geïntegreerd in omgevingsvergunning vanaf 1 augustus

Gepubliceerd op 24-05-18

Bedrijven die een handelsruimte hebben van 400 m² of meer, moeten beschikken over een socio-economische vergunning. Denk bijvoorbeeld aan tuincentra, grotere kledingzaken, etc. Sinds begin dit jaar is in de wetgeving voorzien dat de socio-economische vergunning geïntegreerd wordt in de omgevingsvergunning, de samenvoeging van de vroegere bouwvergunning en milieuvergunning. Vanaf 1 augustus treedt dit ook praktisch in werking.

Wat verandert er?

De socio-economische vergunning wordt dan de “omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten” kortweg “kleinhandelsvergunning”. Je kan ze aanvragen via het omgevingsloket en ze volgt dezelfde procedure als de andere luiken van de omgevingsvergunning. Wanneer een project dus gelijktijdig meerdere vergunningsplichtige handelingen omvat – i.k.v. stedenbouw of milieu- wordt er één vergunningsprocedure gevolg via eenzelfde traject. Het totaalproject bepaalt vanaf nu dus ook welke vergunningverlenende overheid bevoegd is, concreet de gemeente versus de provincie. Wel is het zo dat de provincie bevoegd is voor het verlenen van de kleinhandelsvergunning vanaf een netto handelsoppervlakte groter dan 20.000 m² (gelegen buiten de 13 centrumsteden).

 

Geertrui

Geertrui

landbouwadviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.