Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Samenuitbatingen of feitelijke verenigingen omzetten naar maatschappen

Gepubliceerd op 18-03-19

Voorgeschiedenis

Decennialang werden onze ‘samenuitbatingen’ in de landbouw (vader-zoon, broer-zus) behandeld als feitelijke verenigingen. Deze bedrijfsvormen zijn via de btw-administratie in de KBO ingeschreven als VVZRL (vereniging of vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid). Dit verandert vanaf nu.

In de gewijzigde wetgeving m.b.t. het ondernemingsrecht (1/11/2018) worden er belangrijke nieuwe gevolgen vastgeknoopt aan het onderscheid tussen een feitelijke vereniging en een maatschap. Nochtans werden beide ‘bedrijfsvormen’ in de KBO ingeschreven als VVZRL, wat de verwarring alleen maar groter maakte.

Het onderscheid is dat een feitelijke vereniging (FV) geen winstdoel heeft of tenminste geen winstdeelneming aan zijn leden verstrekt en een maatschap als echte ondernemingsvorm wel. Uw wielerclub is dus een FV, maar uw landbouwexploitatie zoals wij die kennen is een maatschap. Een maatschap (afgekort Mts) is een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid.

De belangrijkste gevolgen zijn:

  1. Het nieuwe ondernemingsrecht verplicht maatschappen (en feitelijke verenigingen niet) o.a. tot inschrijving in de KBO via een ondernemingsloket. Om boetes te vermijden zou dit in orde gemaakt moeten worden voor 30 april 2019.
  2. Ook moeten maatschappen, in tegenstelling tot feitelijke verenigingen, zich inschrijven in het UBO-register. Schrijf u in voor 30 september 2019 indien u boetes wil vermijden.

Dit wil zeggen dat er vanaf nu geen FV’s als ondernemingsvorm meer opgericht mogen worden. Indien er een winstoogmerk is, moeten het maatschappen zijn die ingeschreven worden via de ondernemingsloketten en dus niet meer via de btw-administratie.

Wat met de bestaande feitelijke verenigingen?

Gelukkig is het vrij eenvoudig om de bestaande FV’s in de KBO om te vormen naar maatschappen.
De FV’s kunnen via het ondernemingsloket omgevormd worden naar maatschappen met behoud van het ondernemingsnummer!
Dit laatste is heel belangrijk omdat een belangrijk deel van de sectorwetgeving afhangt van het KBO-nummer (o.a. het landbouwernummer) dat door deze wijziging dus niet beïnvloed wordt.

Andere (administratieve) gevolgen zijn meestal beperkt. We denken hierbij aan de provinciebelastingen, de aanpassingen voor het FAVV, DGZ, de fytolicentie en de nummerplaten van voertuigen. Informeer u goed bij de SBB-consulent, die hiervan op de hoogte is.

Jacky

Jacky

productmanager landbouw

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.