Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Randvoorwaarden erosie: wijzigingen vanaf 2015

Gepubliceerd op 22-09-15

Voor de meeste teelten mag de bodem maximaal twee maanden onbedekt zijn voorgaand aan de inzaai van het gewas. Om aan deze voorwaarde te kunnen voldoen bent u verplicht om vanaf het najaar van 2015 de voorgaande teelt tijdig te oogsten zodat u voor 1 oktober een bodembedekking kan voorzien. Er is een uitzondering voor de teelt korrelmaïs, deze moet geoogst worden voor 15 november 2015 en alle oogstresten moeten op het perceel blijven liggen.

Indien u deze timing niet kan respecteren moet u hiervoor een afwijking aanvragen bij de Vlaamse overheid.

Erosiegevoeligheid perceel

Elk perceel heeft in functie van deze regelgeving een erosieklasse toegewezen gekregen. Er zijn 6 erosiegevoeligheidsklassen: zeer hoog (paars), hoog (rood), medium (oranje), laag (geel), zeer laag (licht groen) en verwaarloosbaar (donker groen). Wanneer een perceel behoort tot de klassen zeer hoog, hoog, medium of laag zal deze voorgedrukt staan op het papieren formulier van de verzamelaanvraag.

Indien u niet akkoord bent met de toegekende erosieklasse kan u steeds bezwaar indienen, dit kan onder meer door een bodemanalyse te laten uitvoeren waarbij het koolstofgehalte en de pH bepaald wordt. Het koolstofgehalte moet minstens 1,7% bedragen en de zuurtegraad (pH) moet zich bevinden in de optimale zone. Door het indienen van dergelijk bezwaar kan de erosieklasse met één klasse dalen.

Maatregelen op rode – hoog erosiegevoelige percelen

Enkel wanneer op percelen met een hoge erosiegevoeligheid een teelt staat die het volledige jaar bedekking biedt, gelden er geen verplichte maatregelen. Voor alle andere teelten zijn er nieuwe verplichtingen vanaf 2015:

Nieuwe maatregelen op paarse – zeer hoog erosiegevoelige percelen

Op de percelen met een zeer hoge erosiegevoeligheid zijn er vanaf 2015 twee erosiebestrijdingsmaatregelen toegevoegd.

Een volledig overzicht van de maatregelen in het kader van erosiebestrijding zijn terug te vinden op de websites van de Vlaamse overheid. Bekijk de informatiefiches en de brochure over randvoorwaarden

Jacky

Jacky

productmanager landbouw

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.