Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Omgevingsvergunning in zicht?!

Gepubliceerd op 03-02-17

Eén omgevingsvergunning

Vanaf 23 februari vervangt de omgevingsvergunning de stedenbouwkundige vergunning en milieuvergunning. Zo zullen zowel de stedenbouwkundige als de milieuaspecten geïntegreerd worden in één aanvraag. Ook de beoordeling van een project op deze diverse vlakken zal gelijktijdig gebeuren.

Omgevingsvergunning gefaseerd ingevoerd

Ook al is de datum waarop de omgevingsvergunning in werking treedt reeds zeer lang bekend, toch zouden niet alle voorbereidingen afgewerkt zijn. De Vlaamse regering besliste daarom een overgangsperiode in te stellen. Steden en gemeenten die de omgevingsvergunningsaanvragen nog niet digitaal kunnen behandelen, kunnen een uitzondering krijgen van de minister van Omgeving.

Steden en gemeenten kunnen uitstel vragen tot 1 juni 2017 alvorens de omgevingsvergunning van toepassing wordt voor hen. Zij gaan dan pas op 1 juni van start met de nieuwe procedure. Voor deze steden en gemeenten blijven de bestaande procedures gelden. Ze worden wel verplicht om vergunningen van onbepaalde duur uit te reiken, omdat de invoering van de vergunning van onbepaalde duur niet wordt uitgesteld.

Digitaal omgevingsloket

De omgevingsvergunning wordt digitaal behandeld. De Vlaamse overheid ontwikkelde daarvoor een Omgevingsloket (www.omgevingsloket.be), waarlangs de aanvragen ingediend moeten worden. Dit loket zou ook gelanceerd worden op 23 februari.
Verder moeten aanvragen voor een stedenbouwkundige vergunning met medewerking van een architect, in gemeenten die uitstel gevraagd hebben, vanaf 23 februari digitaal ingediend worden.

Hopelijk is de communicatie hierover de komende dagen en weken helder en duidelijk zodat er geen verrassingen zijn bij het indienen van jouw dossier.

Heeft u vragen over uw concreet project of wenst u uw plannen te bespreken, neem dan contact op met een SBB-milieuadviseur uit uw buurt.

Jan

Jan

productmanager milieu

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.