Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Offertes vergelijken van een stal: waar moet ik op letten?

Gepubliceerd op 21-11-18

Een stal wordt niet elk jaar op het bedrijf gebouwd en zoals voor elke investering op het bedrijf is een vergelijking van de marktprijzen noodzakelijk. Een ideale manier hiervoor is een rondvraag naar offertes, maar al snel zorgen de vele technische gegevens, andere oplossingen of kleine lettertjes voor heel wat onduidelijkheid. Het vergelijken van offertes is zeker geen eenvoudige opgave. Waar moet er op gelet worden?

Goede voorbereiding

Vooraleer een offerte op te vragen is het belangrijk om een goed zicht te hebben wat u wil en de eisen die u zelf aan uw investering stelt. Dit is de moeilijkste opgave. Het aanbod en de mogelijkheden zijn zo talrijk dat het moeilijk is om een goede keuze te maken.

Om u op weg te helpen kan info en advies gevraagd worden bij bouwadviseurs die rekening houden met alle randvoorwaarden. Dit houdt onder meer de wettelijke vereisten, de technische mogelijkheden en vooral een oplossing op maat van uw bedrijf in. Neem voldoende tijd voor deze informatieronde zodat een goede keuze kan gemaakt worden.

In deze fase moet alles onder de loep worden genomen: hoe is de indeling, welke materialen, verlichting, vloeren, isolatie, dakbedekking of constructie, enz. Wordt er een opstand van 10 cm of van 15 cm genomen? Het lijken misschien details, maar dit kan een vergelijking van verschillende offertes een stuk eenvoudiger maken.

Voor de bouw van een stal is het noodzakelijk om op voorhand al een uitgewerkt plan te hebben dat u kan voorleggen aan verschillende stallenbouwers. Op deze manier worden de offertes gemaakt op basis van hetzelfde plan en maakt het de klus om nadien te vergelijken een stuk eenvoudiger. Hoe duidelijker de vraag naar een offerte, hoe nauwkeuriger de offerte zal zijn die u ontvangt.

Offerteaanvraag

Om een goed beeld te krijgen van de prijzen in de markt en de vakkundigheid van de bedrijven kunnen best minimaal 3 offertes aangevraagd worden. Het is zeker interessant om met de vertegenwoordiger of de verkoper aan tafel te zitten en het hele bouwproces te overlopen. Op deze manier wordt duidelijk hoe er gewerkt wordt en kan een beeld gevormd worden van de professionaliteit van het bedrijf. Vraag zeker ook na hoe de afspraken die gemaakt worden in de offerte doorgegeven worden aan het bouwteam. Hoe wordt de werf opgevolgd, wie stuurt het bouwteam aan, hoe is de communicatie met het bouwteam of werfleider met u als bouwheer. Wat gebeurt er als er een wijziging van het plan tijdens de uitvoerfase naar boven komt. Hoe worden deze kosten verrekend?

Tijdens de offerteaanvraag kan heel wat informatie verzameld worden die niet onmiddellijk een invloed heeft op de uiteindelijk voorgestelde prijs.


Offertes vergelijken

Bij het binnenkrijgen van de offertes valt het oog vaak eerst op de vermelde prijzen en rubrieken. Maar het vergelijken van deze prijzen is een moeilijke en lastige klus. Wat is er opgenomen in een bepaalde rubriek? Bij de ene offerte zullen de roosters bij de kostprijs van de kelder opgenomen zijn, bij de andere zijn de roosters bij de inrichting opgenomen. Dat maakt het vergelijken enorm moeilijk. En bij een nog andere offerte moet de offerte bij de fabrikant van de roosters opgevraagd worden.

Bij het nalezen van de offerte zal de bouwheer vaak stuiten op verschillende technische aspecten die zeer technisch omschreven staan in de offerte. Of soms gebeurd het ook dat er geen technische aspecten worden opgenomen met als excuus dat dit de leesbaarheid van de offerte vergroot.

Om de offertes goed te kunnen vergelijken is enige technische kennis vereist. Weet u het verschil tussen een HEA 180 en een IPE 270? Wat is het verschil tussen een beton met kwaliteit C25/30 en C30/37? Wat is het verschil tussen PU en PIR-isolatie? Staat de isolatiewaarde van het gebruikte isolatiemateriaal in de offerte of enkel de dikte?

Het is zelfs aangewezen om de technische eisen voor elke offerte gelijk te stellen en een nieuwe offerte aan te vragen zodat een nog betere vergelijking kan gemaakt worden. Dit kan onder meer gebeuren als er twijfel bestaat uit verschillende stallenbouwers na een eerste offertevergelijking. Dan worden ook de technische gegevens duidelijk opgenomen in de offerte en is er achteraf ook geen discussie.

Controle aannemer

Het is noodzakelijk om de aannemer te controleren of hij geen fiscale of socialezekerheidsschulden heeft alvorens het contract te ondertekenen. Indien hij niet in orde zou zijn, dan kan hij nog de nodige bewijsstukken aanleveren om aan te tonen dat de achterstallen zijn weggewerkt. Dit kan gecontroleerd worden op basis van het ondernemingsnummer op www.checkinhoudingsplicht.be.

Dit dient nogmaals gecontroleerd te worden op het moment dat de facturen betaald moeten worden. Indien de aannemer op dat moment schulden heeft, moet een deel van de factuur betaald worden aan de RSZ in plaats van aan de aannemer. In zo’n situatie informeert u best bij uw SBB-kantoor om na te gaan welk bedrag moet doorgestort worden.

Conclusie

Het vergelijken van verschillende offertes in de stallenbouw is geen eenvoudige klus. Uw plannen goed voorbereiden is een must om tot nuttige offertes te komen die kunnen vergeleken worden. Ook de manier van werken tijdens de bouw is van groot belang bij de uiteindelijke keuze van de aannemer. Wanneer er zelf werken worden uitgevoerd geven we toch het advies een offerte te laten opmaken voor de totale kostprijs. Dan kan er ook besproken worden welke rubrieken in prijs verminderd kunnen worden wanneer er meegewerkt wordt.

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om voldoende tijd te nemen om het plan voor te bereiden en tijd te nemen om offertes op te vragen en te vergelijken.

 

Hulp nodig bij het vergelijken van offertes?

De bouwadviseurs van SBB kunnen u helpen bij het analyseren van de verschillende offertes. Hierbij wordt gekeken naar de opbouw van de offerte, de materialen en hun kwaliteit, de hoeveelheden en de voorgestelde prijzen. Neem contact op met SBB Bouwadvies en we helpen u graag verder in de keuze van de juiste aannemer.

bouwadvies@sbb.be of 09/365 05 20

Jan

Jan

productmanager milieu

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.