Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Nieuwigheden bij ministerieel besluit over vervoer en verwerking van meststoffen

Gepubliceerd op 01-09-14

Op 28 juli 2014 is het ministerieel besluit betreffende het vervoer en de verwerking van meststoffen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Daarin worden een aantal bepalingen van het uitvoeringsbesluit mestverwerking en vervoer verder geregeld. We zetten de nieuwigheden op een rij.

1. Hoelang mogen landbouwers en mestverwerkers een analyseresultaat gebruiken?

Sinds 1 januari 2013 geldt in het kader van mestverwerking een analyseverplichting voor mest. Het algemene principe is dat voor de aan- en afvoer van mest naar en van een verwerkingsinstallatie en voor de export van mest een mestanalyse vereist is van maximaal 3 maanden oud. Het nieuwe ministerieel besluit bepaalt dat de periode dat landbouwers en mestverwerkers het analyseresultaat effectief mogen gebruiken, afhangt van het soort staal:

Staalnemers die zijn verbonden aan erkende laboratoria mogen al die types staalnames uitvoeren. Mestverwerkers en hun personeel die zijn bevoegd verklaard als ‘verwerker-staalnemer’, mogen alleen stalen nemen van de aangevoerde mest op hun eigen installatie. Zij mogen dus enkel vrachtstalen nemen.

2. Nieuw vanaf 1 september 2014: verplichte aanmelding van staalnames via het Staalname Melding Internet Loket (SMIL)

Wie meststalen neemt voor de aan- en afvoer van mest naar en van een verwerkingsinstallatie en voor de export van mest, moet die vanaf 1 september 2014 aanmelden in het Staalname Melding Internet Loket (SMIL), dat bereikbaar is via www.mestbankloket.be.

De erkende laboratoria bezorgen de analyseresultaten rechtstreeks aan de VLM via SMIL. De landbouwers moeten die analyseverslagen dus niet meer bezorgen aan de Mestbank. Stalen die niet zijn aangemeld, zijn niet meer rechtsgeldig voor de Mestbank.

3. Geen analyseplicht voor champost en paardenmest

De aanvoer van champost en paardenmest (en enkele andere minder frequente mestsoorten) naar een verwerkingsinstallatie kan zonder analyse. Hier mag uitzonderlijk nog worden gebruikgemaakt van de forfaitaire cijfers.

4. Overzicht verhandelde mestverwerkingscertificaten op Mestbankloket

De Mestbank verstuurt geen maandelijkse overzichten meer van de verhandeling van mestverwerkingscertificaten. De landbouwers en mestverwerkers kunnen die gegevens voortaan bekijken op het Mestbankloket. Wie dat wenst, kan nog altijd een overzicht opvragen bij de VLM. 

Meer informatie over het nieuwe ministerieel besluit vindt u op de VLM-website: www.vlm.be > Intermediairs > Mestverwerkers > massa- en nutriëntenopvolging bij mestverwerkingsinstallaties.

Bron: persbericht VLM

 

Jan

Jan

productmanager milieu

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.