Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

MAP5: Welke zijn de focusgebieden?

Gepubliceerd op 20-03-15

Gebieden waar de nitraatconcentraties in het oppervlaktewater worden overschreden of waar de evolutie van de nitraatconcentratie in het grondwater onvoldoende vooruitgang toont, worden als focusgebieden aangeduid. Deze worden jaarlijks geactualiseerd. Zo is, losstaand van de onderhandelingen over een nieuw MAP, een aanpassing doorgevoerd van deze focusgebieden in 2015. Deze gebieden kan je hier raadplegen.

In 2015 wordt voor 240.000 ha van het landbouwareaal de stempel focusgebied gebruikt. Daarvan ligt 7.700 ha landbouwgrond in gebieden die in 2015 voor het eerst afgebakend worden als focusgebied. Anderzijds zijn er ook een aantal gebieden, goed voor een landbouwareaal van 41.500 ha, die in 2014 nog in focusgebied lagen maar dit jaar niet meer. Die gebieden hebben de bonus die ze vorig jaar opgebouwd hadden, verzilverd.

Binnen het focusgebied 2015 is er een areaal van 45.000 ha dat een bonus opgebouwd heeft. Als er het volgende winterjaar in die gebieden geen overschrijdingen zijn in het oppervlaktewater en als de evolutie van het grondwater gunstig blijft, kunnen die gebieden in 2016 niet-focusgebied worden.

Met in het achterhoofd het MAP5, is deze afbakening van groot belang. Immers, landbouwbedrijven in deze focusgebieden zullen in het nieuwe MAP als focusbedrijven aangeduid worden en zullen bijkomende maatregelen moeten toepassen.

 

Jan

Jan

productmanager milieu

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.