Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

MAP5: Bijkomende maatregelen voor een focusbedrijf?

Gepubliceerd op 20-03-15

Volgende maatregelen worden voorzien voor een focusbedrijf:

  1. Strengere nitraatresidudrempelwaarden
  2. Verplicht inzaaien van vanggewassen
  3. Beperking van de uitrijperiode
  4. Strengere transportreglementering

De bijkomende maatregelen voor focusbedrijven zullen geleidelijk worden opgelegd. Doel is om in 2015 de strengere nitraatresidudrempelwaarden en de verplichting om een vanggewas te zaaien in te voeren. Focusbedrijven zullen de gelegenheid krijgen om tijdens de nitraatresiducampagne van 2015 (1 oktober - 15 november) een vrijstelling aan te vragen en aan te tonen dat hun bedrijfsvoering geen gevaar op uitspoeling van nitraten inhoudt (aangezien ze zullen worden getoetst aan de strengere nitraatresidudrempelwaarden). De verstrengde verbodsperiode zal vanaf 2016 van toepassing zijn.

Focusbedrijven kunnen worden vrijgesteld van de bijkomende maatregelen. Om een vrijstelling te verkrijgen, moet de landbouwer het nitraatresidu op verschillende bedrijfspercelen laten bepalen (auto-controle op bedrijfsniveau). De Mestbank zal de percelen aanduiden die moeten worden bemonsterd. Focusbedrijven zullen vrijgesteld worden van de bijkomende maatregelen indien de gemeten nitraatresidu's voldoen aan de evaluatiecriteria voor het toekennen van een vrijstelling. Focusbedrijven die de vrijstelling verkrijgen, worden niet-focusbedrijven.

Jan

Jan

productmanager milieu

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.