Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Landbouwvoertuigen vrijgesteld van kilometerheffing, loonwerk en tuinbouw onder voorwaarden

Gepubliceerd op 25-01-16

Vanaf 1 april 2016 moeten alle eigenaars van vrachtwagens boven 3,5 ton een kilometerheffing betalen in België. Deze maatregel zal van toepassing zijn op autosnelwegen en op bepaalde gewest- en ringwegen. In Brussel is de heffing op alle wegen van toepassing.

Landbouwvoertuigen

Tractoren en landbouwvoertuigen die uitsluitend gebruikt worden voor landbouw zijn vrijgesteld van kilometerheffing als ze slechts in beperkte mate gebruikt worden op de openbare weg. Er moet wel een vrijstelling aangevraagd worden (vóór 1 april) via het online formulier van de Vlaamse Belastingsdient. Bij het formulier worden per voertuig twee foto’s gevoegd, één van het vooraanzicht en één van het zijaanzicht.

Loonwerkers en tuinbouw

Loonwerkers die met hun voertuigen enkel landbouwloonwerk uitvoeren kunnen eveneens de vrijstelling aanvragen. Vrachtwagens en landbouwvoertuigen die ook voor andere activiteiten ingezet worden - zoals grondverzet, wegenwerken, transport naar veiling, etc. - kunnen niet vrijgesteld worden. Om in regel te zijn moet voor elk van deze voertuigen boven 3,5 ton een On Board Unit (OBU) geïnstalleerd worden, die de afstand registreert en de kilometerheffing berekent. Ook indien uw voertuig niet over tolwegen zou rijden, moet u over een werkende OBU aan boord beschikken om een boete te vermijden. Klik hier voor een overzicht van de tolwegen.

Kosten

Het gebruik van een OBU is gratis, maar u betaalt wel een waarborg van € 135. De heffing zelf varieert van 7 tot 20 eurocent per kilometer, afhankelijk van de gewichts- en emissieklasse van uw voertuig. Op deze website vindt u een handige tool om per traject de tolkosten te simuleren. Als compensatie voor de bijkomende kosten, moeten voertuigen tussen 3,5 en 12 ton geen verkeersbelasting meer betalen. Voor voertuigen zwaarder dan 12 ton wordt het eurovignet afgeschaft (in België) en wordt de verkeersbelasting herleid tot het Europese minimum.

Lees nog meer over de kilometerheffing op onze website.

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.