Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Is uw vergunning uitzonderlijk vervoer nog geldig?

Gepubliceerd op 31-05-18

De wetgeving voor uitzonderlijk vervoer dateert van 2013. Veel land- en tuinbouwers en loonwerkers vroegen in die periode één of meerdere vergunningen aan voor hun zelfrijdende machines of trekkers, al dan niet met gedragen of getrokken machines. Deze vergunningen uitzonderlijk vervoer zijn 5 jaar geldig en vervallen dus binnenkort of zijn reeds vervallen. Zorg ervoor dat je tegen het oogstseizoen in orde bent en hernieuw tijdig je vergunning(en) uitzonderlijk vervoer. Vooral voor de grote zelfrijders loopt dit immers niet steeds van een leien dakje. Bovendien kan je je verwachten aan hoge boetes als je bij een politiecontrole niet in orde bent.

Landbouwvoertuigen die breder zijn dan 3 meter vallen onder de regelgeving uitzonderlijk vervoer en moeten beschikken over een vergunning die 5 jaar geldig is. Tot 3,5 meter breedte gaat het om een vergunning uitzonderlijk vervoer van categorie 1 voor het volledige grondgebied België. Bredere voertuigen kunnen enkel een vergunning van categorie 2 bekomen die 1 jaar geldig is binnen een straal van 25 km rond het bedrijf. Kijk zeker na of de vervaldatum van je vergunning uitzonderlijk vervoer niet verstreken is.

Vergunning uitzonderlijk vervoer versus breedtevergunning

De vergunning uitzonderlijk vervoer moet vergezeld zijn van een proces-verbaal van benaming (PVB) voor zelfrijders of een proces-verbaal van goedkeuring (PVG) voor trekkers met gedragen of getrokken machines. Deze PVG is in feite een afwijking van het technisch reglement -ook wel de breedtevergunning genoemd- en verkrijg je op basis van het zogenaamde formulier 78/4. De PVB en PVG vervallen niet na 5 jaar. Als je hierover al beschikt hoef je dus geen actie te ondernemen.

Hoe vraag je een nieuwe vergunning uitzonderlijk vervoer aan?

De aanvraag van een vergunning uitzonderlijk vervoer kan zowel elektronisch als op papier. Meer info en handleidingen zijn te vinden op de website van Wegen en Verkeer. De gegevens die je best bij de hand houdt zijn de afmetingen en de chassisnummers. Per vergunning kunnen drie trekkers worden aangevraagd. Deze trekkers zijn vervangend van elkaar en mogen zich niet gelijktijdig op de openbare weg begeven. Voor de digitale aanvraag moet je je registreren en ondertekenen met e-id. Houd dus je kaartlezer met paspoort en pincode bij de hand. De kost van een vergunning uitzonderlijk vervoer is € 130. Bij SBB werken ervaren consulenten die deze aanvraag voor u kunnen verzorgen.

Vergeet ook de signalisatie en kilometerheffing niet

Ten slotte moeten de brede landbouwvoertuigen ook voorzien zijn van de nodige signalisatie. Indien je voor je trekkers nog geen vrijstelling voor de kilometerheffing hebt aangevraagd, breng je dit ook best in orde via het formulier 'vrijstelling kilometerheffing'.

Vraag tijdig uw vergunning uitzonderlijk vervoer aan via uw SBB-kantoor of via Geertrui Goyens van het SBB kenniscentrum.

Geertrui

Geertrui

landbouwadviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.