Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Hoe wordt de schadevergoeding van de droogte als landbouwramp berekend?

Gepubliceerd op 21-08-17

Wanneer de totale schade in Vlaanderen hoger ligt dan 1,24 miljoen euro en wanneer de gemiddelde schade per dossier meer dan 5.580 euro bedraagt kan er sprake zijn van een erkenning. De werking van een landbouwramp is anders dan die van een algemene ramp zoals bijvoorbeeld de overvloedige regenval in 2016 (lees hier hoe het staat met de afhandeling van de rampendossiers waterschade).

Landbouwramp versus algemene ramp

Een landbouwramp is een ramp waarbij er alleen schade is aan landbouwteelten, en niet aan eigendommen van burgers. In dat geval, als het dus geen algemene natuurramp is, behandelt het landbouwrampenfonds van het Departement Landbouw en Visserij de aanvragen voor schadevergoeding. De laatste landbouwramp kwam voor in voorjaar 2011 voor de teelt van spinazie, vezelvlas en zomergranen in de oostkustpolder en werd erkend en uitbetaald in 2013. Dit was toen nog federale materie.

Minimum 30 % schade

Het landbouwrampenfonds komt pas tussen indien de schade op teeltniveau van de getroffene groter is dan 30 % per teelt. Iemand die bijvoorbeeld 40 ha maïs heeft staan waarvan 20 ha zonder schade en 20 ha met 40% schade valt hierdoor uit de boot. Heeft diezelfde landbouwer naast de maïs ook nog 6 ha aardappelen waarvan 5 ha helemaal verloren zijn, kan hij voor deze teelt wel een schadevergoeding ontvangen.

Schadevergoeding van 40 %

De uitbetaalde steun mag volgens de Europese staatssteunregels niet meer dan 80 % bedragen. Hiervan betaalt het landbouwrampenfonds de helft uit, tenzij de getroffene een weersverzekering heeft afgesloten. Op dit schadebedrag zijn vervolgens onderstaande vergoedingscoëfficiënten van toepassing. De schadevergoeding bij een landbouwramp zal dus lager liggen dan bij een algemene ramp.

Een voorbeeld

Stel dat de droogte als landbouwramp erkend wordt en stel dat u als landbouwer 60 ha maïs heeft staan, waarvan 45 ha met 50 % schade en een normbedrag van 1.333 €/ha. Dan wordt de vergoeding als volgt berekend:

Ter vergelijking, bij een algemene ramp zou de vergoeding € 25.992 bedragen, rekening houdende met de franchise en coëfficiënten per schijf. Bij een erkenning als landbouwramp ligt de schadevergoeding dus lager dan bij een algemene ramp.

 

Wenst u advies over uw schadedossier of wil u uw verzamelaanvraag (laten) controleren, contacteer dan uw SBB-consulent.

Geertrui

Geertrui

landbouwadviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.