Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Hardfruit en vleesvee bekomen vrijstelling sociale bijdragen

Gepubliceerd op 29-04-19

De hardfruit- en vleesveesector zijn zwaar getroffen door de economische en klimatologische omstandigheden. Ook jij misschien. Om jezelf een beetje financiële ademruimte te gunnen, kan je vrijstelling van je sociale bijdragen als zelfstandige aanvragen. Boerenbond en Acerta hebben met de overheid een eenvoudige en snelle aanvraagprocedure afgesproken voor het tweede, derde en vierde kwartaal van 2019. Het gaat wel degelijk over een vrijstelling van bijdragen en niet over een uitstel!

Wat moet je doen?

Je beslist gewoon om je bijdragen vanaf het tweede kwartaal niet meer te betalen. Acerta moet wel afrekeningen blijven sturen, maar je kunt die opzij leggen. Nadat je de laatste afrekening hebt ontvangen waarvoor je vrijstelling wenst, vraag je de vrijstelling aan. Een voorbeeld. Als je vrijstelling wenst voor de drie genoemde kwartalen van 2019, doe je geen enkele betaling en wacht je tot je de afrekening van het vierde kwartaal ontvangen hebt. Daarna vraag je de vrijstelling aan voor de drie onbetaalde afrekeningen. Acerta zal daarop de afrekeningen annuleren.

Verwittig Acerta altijd!

Als je beslist om je toekomstige afrekeningen niet te betalen, verwittig dan zeker Acerta. Dan weet Acerta dat je gebruik wil maken van de vrijstelling. Je vindt het e-mailadres van Acerta op je afrekeningen. Vergeet niet om je rijksregisternummer te vermelden. Deze verwittiging is nodig om inningsprocedures te vermijden.

Hoe vraag je de vrijstelling aan?

Je moet daarvoor het wettelijk verplichte aanvraagformulier gebruiken dat je bij Acerta kan aanvragen. De leden Boerenbond hebben deze week ook een persoonlijke mail ontvangen met het formulier in bijlage.

Nadat je de afrekening van het vierde kwartaal ontvangen hebt (eind oktober) stuur je de aanvraag tot vrijstelling aangetekend naar Acerta Sociaal Verzekeringsfonds. In de mail die je ontvangen hebt, krijg je hierover meer informatie.

Wat zijn de gevolgen van een vrijstelling?

Door een vrijstelling van de voorlopige bijdragen worden op dit ogenblik geen pensioenrechten opgebouwd voor de betrokken kwartalen. Bij voorbeeld : als je recht hebt op het minimumpensioen als alleenstaande, zal een kwartaal vrijstelling van sociale bijdrage je pensioen doen dalen met ongeveer 85 euro per jaar.

Je kunt altijd beslissen om de vrijgestelde bijdragen later toch te betalen, binnen een termijn van vijf jaar. Je pensioenrechten worden dan heropend.

Je rechten in de ziekteverzekering blijven behouden, ondanks de vrijstelling.

Boerenbond ijvert voor een wetsverbetering

We werken samen met andere beroepsorganisaties aan een wetsvoorstel om, ondanks een goedgekeurde vrijstelling van sociale bijdragen, toch pensioenrechten op te bouwen. We hebben er goede hoop op dat dit in orde komt. Maar dit zal voor de volgende regering zijn. We volgen dit zeer nauwgezet op.

Is een vrijstelling ook mogelijk voor andere kwartalen dan die van 2019?

Jazeker, je kunt ook vrijstelling aanvragen voor afrekeningen die je in het voorbije jaar ontvangen hebt, zowel voor voorlopige bijdragen als voor eindafrekeningen. Maar dit vergt wel veel meer administratieve inspanningen van jouw kant omdat je dan het volledige wettelijke aanvraagformulier moet invullen en de gevraagde bewijsstukken moet bijvoegen. Je kan hiervoor ook altijd bij Acerta terecht.

PS Als je geen klant bent bij Acerta, moet je de vrijstelling aanvragen via het sociaal verzekeringsfonds waar je aangesloten bent.

Bron: Chris Botterman, Hoofd Sociale Zaken Boerenbond

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.