Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Fiscale en administratieve gevolgen van de droogte

Gepubliceerd op 15-07-17

De droogte heeft voor u als land- of tuinbouwer niet enkel teelttechnische en financiële gevolgen, ook administratief zijn er implicaties. Een overzicht.

Fiscale gevolgen in het landbouwforfait

Maakt u gebruik van het landbouwforfait? Dan houdt de semi-brutowinst reeds rekening met de ‘normale’ verliezen. Die kunt u bijgevolg niet meer individueel aftrekken in een forfaitair dossier. Wél kunt u nog exceptionele verliezen individueel aftrekken. In dat geval hebt u een proces-verbaal van de schadecommissie nodig. Wanneer een fiscale boekhouding wordt gevoerd zijn de algemene regels van toepassing. Meer info

Verzamelaanvraag aanpassen nuttig voor groentestalen

Het aantal verplichte stikstofstalen voor groenten van groep I en groep II, sierteelt, boomkweek en aardbeien wordt berekend op de teeltencombinaties in de verzamelaanvraag. Als die teelten niet zijn ingezaaid of opgekomen, is het nuttig ze te verwijderen uit de verzamelaanvraag, zodat u hiervoor ook geen stikstofstalen moet nemen. Meer info

Verslag schadecommissie essentieel i.k.v. nitraatresidubepaling

De teeltencombinaties in uw verzamelaanvraag zijn bepalend voor de selectie van percelen voor nitraatresidubepaling door de Mestbank. In het geval van teeltschade of oogstmislukking hebt u een bewijsstuk nodig om vervangpercelen aan te duiden. U hebt hiervoor twee weken de tijd na mededeling van de selectie op 15 september.

Wat met mijn beheerovereenkomsten en erosiestroken?

Ook nieuwe grasstroken en faunavoedselgewassen lijden onder de droogte. Hebt u een beheerovereenkomst bij VLM, dan moet u een eventuele mislukking zo snel mogelijk aan de VLM-bedrijfsplanner melden. Grasstroken voor erosie zaait u het best door om voldoende grasdichtheid te garanderen in geval van controle ter plaatse (randvoorwaarden).

Wat met mijn teeltcontracten?

Om uw afnemers op de hoogte te brengen van de overmachtsituatie, kunt u een beroep doen op de SBB-modelbrieven. Een SBB-consulent in een kantoor bij u in de buurt helpt u graag verder.

Geertrui

Geertrui

landbouwadviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.