Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

FAVV factuur 2015

Gepubliceerd op 30-03-15

De facturen met de FAVV bijdragen worden steeds opgemaakt op basis van de certificatiestatus van het voorgaande jaar. Land- en tuinbouwbedrijven die in 2014 een gecertificeerd autocontrolesysteem hebben dat alle activiteiten afdekt, hebben recht op de bonus bij het FAVV factuur voor de bijdragen van 2015.

De facturen van 2015 zijn ondertussen verstuurd naar de land- en tuinbouwers. De FAVV bijdrage die aangerekend is, is op basis van de bedrijfssituatie op 31 december 2014.

1. FAVV aangifte en bijdrage

Land- en tuinbouwbedrijven die in 2014 een gecertificeerd autocontrolesysteem toepassen dat alle activiteiten van het bedrijf afdekt, hebben recht op een verminderd tarief bij de FAVV factuur. Land- en tuinbouwbedrijven die in 2014 geen gecertificeerd autocontrolesysteem toepassen of waarvan slechts een gedeelte van de activiteiten wordt afgedekt betalen de volledige FAVV bijdrage. 

 

Basisbedrag per vestigingseenheid   € 199,51
Verminderd tarief (gevalideerd ACS)  €  49,88
Opstarten van de activiteiten in 2015  €  99,76

ACS = autocontrolesysteem 

De meerderheid van land- en tuinbouwbedrijven ontvangen automatisch (zonder een aangifte) de factuur voor het betalen van de jaarlijkse bijdrage in de eerste helft van 2015. Een klein aandeel van de land- en tuinbouwers hebben op het einde van 2014 toch de FAVV aangifte toegestuurd gekregen. Deze groep van land- en tuinbouwers zijn in de eerste plaats nieuwe land- en tuinbouwbedrijven en dus bedrijven met een nieuw ondernemingsnummer. Verder zijn ook de land- en tuinbouwers aangeschreven die het afgelopen jaar iets gewijzigd hebben aan hun inschrijving in de KBO (Kruispuntenbank van Ondernemingen), onder meer een activiteit toegevoegd of een rechtzetting voor de aanvraag van een vestigingseenheid.

2. Autocontrolesysteem

Om in aanmerking te komen voor het verminderd tarief van de FAVV bijdrage moet er een gecertificeerd autocontrolesysteem toegepast worden op het land- of tuinbouwbedrijf dat alle activiteiten afdekt. Een autocontrolesysteem bestaat minstens uit het wettelijk minimum, de sectorgidsen. Voor de land- en tuinbouwsector is de voornaamste sectorgids de G-040 'primaire productie', die bestaat uit verschillende modules (plantaardig – ruwvoeder – dierlijk – sierteelt).

 Naast de sectorgids kan een land- of tuinbouwer ook kiezen voor een lastenboek. Een lastenboek stelt meer eisen en voorwaarden dan het wettelijke minimum dat vanuit FAVV wordt opgelegd en verzameld is in de sectorgids. Toch gaat de landbouwer 2 audits moeten laten uitvoeren, een voor de sectorgids en een voor het lastenboek. Om de administratie en kostprijs te beperken bestaat de mogelijkheid om een combi-audit te laten uitvoeren.

 

Leen

Leen

adviseur studiedienst

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.