Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Extra controle op erosiepercelen met aardappelen

Gepubliceerd op 25-04-19

Het Departement Landbouw en Visserij kondigt een gerichte controleactie aan op erosiepercelen met aardappelen. Ze gaan dit voorjaar na of er drempels zijn aangelegd tussen de ruggen op rode en paarse aardappelpercelen. Hier lees je hoe je je in orde stelt.

Drempels tussen de aardappelruggen van erosiepercelen

Bij de teelt van aardappelen op percelen met een zeer hoge erosiegevoeligheid (paars ingekleurd) is de aanleg van drempels tussen de ruggen steeds verplicht als teelttechnische maatregel. Op paarse percelen bent u verplicht om zowel een maatregel uit het basispakket, het keuzepakket bufferstroken, als het keuzepakket teelttechnische maatregelen toe te passen.

Voor aardappelen, met uitzondering van de biologisch geteelde aardappelen, is de aanleg van drempels de enige optie uit het keuzepakket teelttechnische maatregelen. Deze drempels moeten ervoor zorgen dat water niet zomaar kan afstromen tussen de ruggen. Ze moeten voldoende hoog zijn en met de gepaste frequentie aangelegd worden zodat tussen de drempels het regenwater kan opgevangen worden. Deze maatregel zorgt trouwens ook voor een goede waterverdeling over het perceel, wat de productie enkel maar ten goede kan komen.

Ook op percelen met een hoge erosiegevoeligheid (rood ingekleurd) is de aanleg van drempels bij de teelt van aardappelen de voor de hand liggende keuze. Naast een maatregel uit het basispakket dat je sowieso moet toepassen, kan je kiezen uit: ofwel een maatregel uit het keuzepakket bufferstroken, ofwel de aanleg van drempels tussen de ruggen als maatregel uit het keuzepakket teelttechnische maatregelen (bron: persmededeling Dept. LV).

Extra controles randvoorwaarden

Omwille van de doeltreffendheid van de aanleg van drempels in de aardappelteelt zal het Departement Landbouw en Visserij in het voorjaar 2019 een gerichte controleactie organiseren om na te gaan of drempels effectief zijn aangelegd op rode en paarse aardappelpercelen.

Hoeveel bedraagt de sanctie?

Bij niet-naleving van de randvoorwaarden wordt je totale steun met een bepaald percentage verminderd. De korting wordt berekend op het volledige pakket Europese steun (basisbetaling, vergroening, top-up jonge landbouwer, zoogkoeien- of vleeskalverenpremie… ) en PDPO-steun (agromilieumaatregelen, beheerovereenkomsten, hectaresteun bio en de bebossingsmaatregelen…). Afhankelijk van het aantal erosiepercelen dat niet in orde is, bedraagt het kortingspercentage 1%, 3% of 5%.

 

Nog vragen?

Contacteer https://www.sbb.be/nl/maak-een-afspraak voor meer tekst en uitleg. Onze collega's helpen je graag verder.

Geertrui

Geertrui

landbouwadviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.