Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Einde overgangsperiode fytolicentie

Gepubliceerd op 05-06-15

Vanaf 25 november moeten alle professionele gebruikers, verkopers en voorlichters van gewasbeschermingsmiddelen houder zijn van een fytolicentie. De overgangsperiode voor het aanvragen van deze fytolicentie loopt nog tot 31 augustus. Tijdens de overgangsperiode is het eenvoudig om een fytolicentie te verkrijgen door het bewijzen van beroepservaring. Na afloop van deze overgangsperiode zal dit enkel mogelijk zijn na het voorleggen van een geldig diploma of het afleggen van een specifiek examen.

Waarom een fytolicentie?

De fytolicentie is een verplichte voorwaarde om een handeling uit te voeren met gewasbeschermingsmiddelen voor professioneel gebruik. Afhankelijk van de soort fytolicentie zijn al dan niet meer toepassingen mogelijk. Een land- of tuinbouwer die zelf de spuitwerkzaamheden uitvoert moet minstens een P2 licentie hebben om de activiteiten die vandaag uitgevoerd worden in de toekomst nog te mogen uitvoeren. Een land- of tuinbouwer zonder licentie zal enkel de spuitwerkzaamheden in loonwerk kunnen laten uitvoeren, zonder een opslaglokaal op het bedrijf.

Fytolicentie  Toepassing 
P1 - Assistent professioneel  gebruik Gebruiken en toegang tot opslaglokaal
P2 - Professioneel gebruik Aankopen, gebruiken, toegang tot opslaglokaal, beheer opslaglokaal
P3 - Distributie/voorlichting Aankopen, gebruiken, toegang tot opslaglokaal, beheer opslaglokaal, distribueren en voorlichten

Wie komt in aanmerking voor een fytolicentie?

Tijdens de overgangsperiode zijn er twee mogelijkheden om de licentie te bekomen. Ofwel kan men een geldig diploma voorleggen. Afhankelijk van de thema’s en vakken die tijdens deze schoolse opleiding gevolgd werden zal er een P1, P2 of P3 licentie afgeleverd worden. Een tweede (meest gebruikte) mogelijkheid bestaat er in om beroepservaring te bewijzen in het kader van gewasbescherming. Om een P1 of P2 licentie te verkrijgen moet er minstens 2 jaar beroepservaring kunnen aangetoond worden, voor een P3 licentie zal men minstens 5 jaar moeten kunnen aantonen. Per bedrijf bestaat dus de mogelijkheid dat meerdere personen deze beroepservaring kunnen aantonen en dus ook meerdere personen een fytolicentie kunnen bekomen. De beroepservaring kan onder meer eenvoudigweg aangetoond worden door een correcte inschrijving in de KBO waarbij het vestigingseenheidsnummer moet opgegeven worden.

 

Vanaf 1 september 2015 zal de mogelijkheid tot het verkrijgen van een fytolicentie louter op basis van beroepservaring wegvallen.

www.fytolicentie.be

Op de website www.fytolicentie.be kan er na het aanmelden met de elektronische identiteitskaart (eID) op een eenvoudige manier de licentie aangevraagd worden. De procedure is opgebouwd uit drie stappen: persoonlijke informatie – opleiding & gevraagde fytolicentie – professionele activiteiten.

 

Tot voor kort bestond de aanmeldprocedure uit het gebruiken van een uniek e-mailadres waarbij na versturen van de aanvraag er een paswoord per mail toegestuurd werd. Dit paswoord was noodzakelijk om nadien eventuele wijzigingen aan de fytolicentie door te voeren. Recent is de aanmeldprocedure sterk vereenvoudigd door het gebruik van de eID en is het aanmelden met mailadres en paswoord niet meer mogelijk.

 

Voor meer informatie omtrent de aanvraag, gebruik en behoud van de fytolicentie kan u terecht bij de betrokken overheidsdienst of op uw SBB–kantoor.

 

Leen

Leen

adviseur studiedienst

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.