Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Een correcte verzamelaanvraag, belangrijk voor INGRO hagelverzekering

Gepubliceerd op 17-04-15

INGRO is een telersvereniging van industriegroentetelers uit Roeselare die recent met KBC verzekeringen een verzekeringspolis gesloten heeft om haar telers te beschermen tegen hagelverliezen. Elk lid van deze telersvereniging dient daarom extra aandacht te hebben voor een correcte verzamelaanvraag.

De verzekering

INGRO heeft een verzekeringspolis afgesloten met KBC Verzekeringen om alle percelen van de industriegroentetelers die lid zijn van INGRO te verzekeren tegen hagel. De basis of een perceel verzekerd is hangt af van twee factoren, enerzijds van het afgesloten contract tussen de diepvriesfabriek en de teler en anderzijds van een correct ingevulde verzamelaanvraag. 

De betrokken industriegroententelers hebben begin april een brief ontvangen met wat bijkomende informatie omtrent de verzekering en de bijhorende verplichtingen. 

Indien er schade zou optreden is er een vergoeding bepaald per teelt en per oppervlakte. De schade expert zal vervolgens een schadepercentage vastleggen, wat vervolgens zal toegepast worden op het verzekerd bedrag.

De verzamelaanvraag

De verzamelaanvraag bestaat voor een groot gedeelte uit een registratie van de percelen die in gebruik zijn door een land- of tuinbouwer. Bovendien moet er naast de registratie van het perceel ook minstens een teeltcode vermeldt worden die de correcte hoofdteelt op het perceel weergeeft. Specifiek voor de teeltcodes voor groenten wordt er een onderscheid gemaakt in de bestemming, met name 'vers verbruik' of 'industriële verwerking'. In het kader van bovenvermelde verzekering is het cruciaal dat de teeltcodes voor 'industriële verwerking' vermeld staan op de verzamelaanvraag, deze beginnen steeds met het cijfer '8'. 

Indien het perceel niet aangegeven is met de correcte teeltcode zal de groenteteler geen gebruik kunnen maken van de hagelverzekering van INGRO. De controle van het contract en de verzamelaanvraag zal pas gebeuren bij effectieve schade.

Voor meer informatie kan u zich steeds wenden tot INGRO op www.ingrocvba.be.

 

Leen

Leen

adviseur studiedienst

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.