Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Dien uw betalingsaanvraag in voor droogte- of vorstschade bij het Rampenfonds

Gepubliceerd op 11-10-17

De vorst in de tweede helft van april en de droogte van 1 april tot en met 30 juni 2017 zijn officieel erkend als landbouwramp. Wie een betalingsaanvraag voor schadevergoeding aan zijn teelten wil indienen, kan dit tot 31 januari 2018.

Enkel landbouwers met PV krijgen vergoeding

De strikte voorwaarde voor het ontvangen van een schadevergoeding, is dat u over een Proces Verbaal (PV) van de gemeentelijke schattingscommissie moet beschikken. De ondertekende versie moet aan de gemeente bezorgd zijn en zij sturen de PV’s rechtstreeks naar het Departement Landbouw en Visserij die de rol van landbouwrampenfonds vervult.

Minimum 30 % schade per teelt

Het landbouwrampenfonds komt pas tussen indien de schade op teeltniveau van de getroffene groter is dan 30 % per teelt. Iemand die bijvoorbeeld 40 ha maïs heeft staan waarvan 20 ha zonder schade en 20 ha met 40% schade valt hierdoor uit de boot. Heeft diezelfde landbouwer naast de maïs ook nog 6 ha aardappelen waarvan 5 ha helemaal verloren zijn, kan hij voor deze teelt wel een schadevergoeding ontvangen. Het is de teeltcode in de verzamelaanvraag die telt dus bijvoorbeeld snijmaïs is niet dezelfde teelt als korrelmaïs.

Schadebedrag ligt lager dan bij algemene ramp

De uitbetaalde steun mag volgens de Europese staatssteunregels bij een landbouwramp niet meer dan 80 % bedragen. Hiervan betaalt het landbouwrampenfonds de helft uit, tenzij de getroffene een hagelverzekering heeft afgesloten. Lees ons eerdere artikel met rekenvoorbeeld

Hoe aanvragen?

Elke landbouwer kan het eenvoudige formulier zelf invullen en opsturen naar de buitendienst Dept LV van zijn provincie. Hij of zij moet uiteraard wel een PV hebben en de schadedrempel van 30 % op teeltniveau overschrijden, om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming. Hiervoor moeten de percelen dus ook juist in uw verzamelaanvraag zijn aangegeven.

Schrijf u in voor een SBB-zitdag

Wil u graag zekerheid of u aan de voorwaarden voldoet? Wil u graag een berekening van het te verwachten schadebedrag voor uw bedrijf? Komen de percelen op uw PV overeen met uw verzamelaanvraag? De adviseurs van SBB staan tot uw dienst met onze ruime ervaring in rampenfonds dossiers. Contacteer uw SBB-kantoor voor een afspraak op één van de zitdagen Rampenfonds.

 

Geertrui

Geertrui

landbouwadviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.