Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Dien tijdig uw fosfaatanalyses in!

Gepubliceerd op 04-08-17

Zoals bepaald in het vijfde Mestactieplan (MAP) gelden sinds 1 januari 2017 de strengste bemestingsnormen van fosfaatklasse IV. U kunt een afwijking van die normen aanvragen, door met een bodemanalyse bij de Mestbank aan te tonen dat uw perceel tot een lagere klasse behoort. Indien u beschikt over bodemanalyses, dient u deze best zo snel mogelijk in.

Een bodemanalyse voor een lagere P-klasse

Om een afwijking van klasse te bekomen, moet u een bodemanalyse van het gehalte plantbeschikbare fosfaat (P-AL) van uw perceel laten uitvoeren. Opgelet: het labo dient deze analyse niet in bij de Mestbank, daar bent u zelf verantwoordelijk voor. Voeg daarbij ook uw aanvraagformulier voor een nieuwe fosfaatklasse en financiële tegemoetkoming toe, evenals een kopie van de luchtfoto van uw perceel.

Deadline: 1 oktober 2017

De Mestbank heeft aangegeven dat ze dit jaar nog alle fosfaatanalyses die ze ontvangt vóór 1 oktober zal behandelen en valideren voor 2018. In sommige gevallen is er ook een financiële tegemoetkoming voor uw bodemanalyse voorzien. Dient u voor de deadline in, dan wordt u in principe nog dit jaar uitbetaald. Aanvragen die de Mestbank niet meer kan verwerken in 2017, krijgen pas een aangepaste P-klasse in 2019.

Online databank

In 2017 werden intussen al voor 140.000 percelen, goed voor 304.000 hectare, afwijkingen bij de Mestbank verkregen. De resultaten van de verwerking van al die fosfaatanalyses kunt u wellicht in de loop van augustus terugvinden op het Mestbankloket bij het overzicht van de bemestingsnormen.

Nood aan milieu- en omgevingsadvies op maat?

Een SBB-adviseur in een kantoor in uw buurt helpt u graag op weg.

Jan

Jan

productmanager milieu

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.