Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Correcte inschrijving in KBO is belangrijk!

Gepubliceerd op 12-11-14

Als onderneming heeft u er alle belang bij om uw inschrijving in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen) up-to-date te houden. Heel wat overheidsinstanties baseren zich op de informatie in deze databank. Verkeerde gegevens kunnen leiden tot verrassende kosten. De overheid kan ook een geldboete opleggen wegens een foutieve inschrijving. Wij zetten de voornaamste redenen voor een correcte inschrijving op een rijtje.

Geldboetes vermijden

In de wet zijn geldboetes voorzien voor ondernemingen waarvan de gegevens niet correct vermeld staan in de KBO.

Aftrek van beroepskosten

Bij fiscale controle kunnen beroepskosten verworpen worden voor activiteiten die niet zijn opgenomen in de KBO. Zo kunnen de kosten voor een moderne broodoven ter discussie staan wanneer u in de KBO als koude bakker bent ingeschreven.

Ontvankelijkheid van rechtsvorderingen

Een onderneming kan slechts een vordering tot betaling instellen wanneer die gebaseerd is op een activiteit waarvoor de onderneming op de datum van de inleiding van de vordering ingeschreven is in de KBO.

Onnodige administratie en kosten

Verkeerde gegevens kunnen leiden tot verkeerde conclusies bij de overheid en dus onnodige administratie en kosten. Zo is de provinciebelasting verschuldigd per vestigingseenheid. Indien u lange tijd een tweede vestiging had die intussen is opgedoekt en niet verwijderd werd uit de KBO, dan zal u daarvoor nog een factuur voor de provinciebelasting ontvangen. Ook het FAVV, Sabam, ... baseren zich op verouderde informatie.

Bijdrageverminderingen RSZ

Sinds 1 juli 2014 moet elke werkgever aan de RSZ de vestigingseenheid meedelen waar een personeelslid tewerkgesteld is. De locatie van de vestiging zal de RSZ toelaten de correcte doelgroepvermindering aan de betrokken werknemer te koppelen. Wanneer de vestigingseenheden in de KBO ontbreken, zal de doelgroepvermindering geweigerd worden.

Controleer uw gegevens

U kunt zelf nakijken of uw onderneming correct in de KBO staat. Via de toepassing “KBO Public Search” op de website van de Federale Overheidsdienst Economie kunt u de gegevens van uw onderneming raadplegen.

 

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.