Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Berekening bodemstalen voor groenteteelt, aardbeienteelt, sierteelt en boomkweek op het mestbankloket

Gepubliceerd op 15-07-15

De bedrijven met percelen groenteteelt, aardbeienteelt, sierteelt en boomkweek moeten voldoende stikstofanalyses laten nemen met bijhorend bemestingsadvies. Op het Mestbankloket is vanaf 14 juli de berekeningen van het aantal stalen terug te vinden.

Aantal stalen?

Het aantal stalen wordt bepaald door de oppervlakte en de soort teelten die de landbouwer verbouwt:

De hierboven beschreven getallen, moeten opgeteld worden, en naar boven afgerond. Indien het aantal percelen op zich, kleiner is dan deze som, wordt het aantal te nemen stalen beperkt tot het aantal percelen.

Opmerking: Een perceel waarop zowel een meerjarige als een niet-meerjarige teelt voorkomt, mag je de helft van de oppervlakte van het perceel rekenen.

Groenten Groep I

Bloemkool, groene selder, witte kool, boerenkool, spitskool, prei, broccoli, romanescokool, rodekool, savooikool, artisjok, Chinese kool, rabarber, bladselder of andere kolen met uitzondering van voederkool en spruitkool.

Groenten Groep II

Spinazie, courgettes, sla, knolselder, peterselie, bieslook, basilicum, augurken, pompoenen, knolvenkel, koolrabi, paksoi

Meerjarige teelten?

De meerjarige teelten die in rekening gebracht worden bij de berekening van het aantal te nemen stalen, zijn: artisjok (8586, 9586), rabarber (8517, 9517), snijbloemen (andere dan rozen) ≥ 5 jaar (9587), snijplanten ≥ 5 jaar (9585), kerstbomen (962), sierbomen en –struiken (9581) en boomkweek (sierplanten, fruitplanten, bosplanten en andere) (9602, 9603, 9604, 9560).

Gevolgen bij onvoldoende stalen?

Als u niet de nodige stikstofanalyses laat uitvoeren, wordt de stikstofbemestingsnorm in het volgende jaar verlaagd voor percelen waarop in dat jaar groenten van groep I of groep II, aardbeien, sierteelt- of boomkweekgewassen worden geteeld. Meer info op www.vlm.be.  

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.