Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Abonnementsprijzen voor het ophalen en verwerken van krengen van landbouwdieren

Gepubliceerd op 22-06-16

De abonnementsprijzen voor het ophalen en verwerken van krengen van landbouwdieren zijn gekend. In vergelijking met vorig jaar bleven de minima gelijk, maar daalden de maxima lichtjes voor mestkalveren, en voor schapen en geiten.

Voor alle andere dieren moet er méér geld neergeteld worden. De maxima voor de varkenshouders stijgen zelfs van 4.338 naar 4.568 euro.

Abonnementsformule

Elk landbouwbedrijf dat in 2015 een Mestbank-aangifte indiende voor minstens één landbouwdier, moet een bijdrage betalen aan een afvalverwerkingsbedrijf voor het ophalen en verwerken van de dode landbouwdieren. De veeteelthouder kan kiezen tussen een bijdrage per kreng of een goedkopere abonnementsformule. Het abonnementsgeld stijgt volgens het aantal dieren dat gemiddeld op het bedrijf wordt gehouden. Er wordt met schijven gewerkt. Een bedrijf voor mestkalveren met een gemiddelde bezetting van 601 tot 700 dieren, betaalt bijvoorbeeld 662 euro. Een bedrijf dat net iets groter is en dat in de schijf van 701 tot 800 dieren valt, betaalt een abonnementsgeld van 755 euro.

Bij overname van het bedrijf betaalt de nieuwe uitbater op basis van de aangifte van de vorige eigenaar tijdens het vorige jaar.

Er bestaan alleen abonnementsformules voor ‘courante soorten’. En dus niet voor struisvogels of kangoeroes. Gezelschapsdieren vallen ook niet onder de abonnementsformule.

Het abonnementsgeld van Rendac, zonder btw, zijn de volgende:

 

Eind vorig jaar kende de minister een korting van 44% toe op de abonnementsprijzen. Het staat nog niet vast of dat ook dit jaar het geval zal zijn.

De nieuwe abonnementstarieven zijn geldig voor de periode van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2016.

De facturen van het afvalverwerkingsbedrijf Rendac vallen normaal gezien in juli in de bus. Wie niet binnen de 8 weken betaalt, valt automatisch terug op het duurdere regime van de vergoeding per prestatie.

De ophaling en verwerking van krengen wordt voor zowat de helft gefinancierd door de Vlaamse overheid en voor de helft door de bedrijven uit de sector.

Rendac krijgt voor het jaar 2015 een overheidstussenkomst van 670.483 euro voor de ophaling en verwerking van krengen bij particulieren.

Bron: Ministerieel besluit van 19 mei 2016 houdende de bepaling van de klassen van bijdrageplichtige veebedrijven en nadere bepalingen over het abonnement voor de financiering van de ophaling en verwerking van krengen voor 2016, BS 15 juni 2016.

Jacky

Jacky

productmanager landbouw

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.