Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

1 meter teeltvrije zone – wat leren de eerste aanmaningen ons?

Gepubliceerd op 10-04-18

Sinds begin dit jaar is het aanhouden van een teeltvrije zone van 1 meter langs waterlopen en grachten verplicht. De controleurs van de Mestbank houden het toezicht en hebben de eerste aanmaningen opgesteld. In de eerste plaats gebeurt dit in dit overgangsjaar in focusgebieden, maar ook daarbuiten.

Enkele SBB-klanten ontvingen reeds briefwisseling van de Mestbank en hieruit blijkt dat de titel van de brief “raadgeving” is. Het gaat dus -zoals eerder aangekondigd- in dit overgangsjaar nog niet om PV’s en er zijn nog geen boetes aan verbonden. Ook teeltverwijdering wordt momenteel nog niet geëist. Vanaf volgend jaar zullen de overgangsregels niet meer gelden. Denk er ook aan dat deze soepele regels niet gelden voor de 5 meter mestvrije zone (10 meter voor percelen langs waterlopen in VEN-gebied). Het niet respecteren hiervan leidt wel tot een PV en korting op de premies.

Uit de ontvangen brieven van de Mestbank blijkt verder dat het graven van greppels niet is toegestaan. De 1 meter teeltvrije zone is ingevoerd om de uitspoeling van meststoffen en plantbeschermingsmiddelen naar de waterlopen te vermijden. De aanwezige greppels versnellen echter de uitspoeling, wat haaks staat op de doelstelling. 

Met welke waterlopen moet ik rekening houden? Het gaat om de paars en blauw aangeduide waterlopen en grachten in de verzamelaanvraag van het e-loket. Baseer u niet op de fotoplannen want hier zijn deze waterlopen niet altijd goed zichtbaar en zitten ook nog wat foutjes op. Tegen deze aanduiding of “inkleuring” van waterlopen kan u in bezwaar gaan. De Mestbank heeft de eerste bezwaren ook reeds behandeld. Indien ze akkoord gaan met uw bezwaar, wordt de waterloop meteen hertekend in e-loket. Geldige redenen zijn bijvoorbeeld wanneer de gracht ingebuisd is, gedempt is (met vergunning), fout gecategoriseerd is, etc. Het feit dat de gracht geen enkel moment in het jaar water bevat, wordt niet weerhouden.

 

Meer informatie

Bespreek uw briefwisseling met uw SBB-consulent in de buurt. Wil u graag weten welke randvoorwaarden belangrijk zijn voor uw bedrijf? Vraag dan een gratis KRATOS advies “randvoorwaarden” aan via deze link. KRATOS is de opvolger van het bedrijfsadviessysteem BAS, waarbij de overheid landbouwadvies financiert.

Geertrui

Geertrui

landbouwadviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.