Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

1 m teeltvrije strook verplicht langs alle waterlopen

Gepubliceerd op 21-12-17

Aangezien er niet echt beterschap merkbaar is bij de resultaten van het MAP-meetnet, wil de Overheid inzetten op een betere naleving van het verbod op grondbewerking binnen 1 m van het talud langs alle waterlopen.

In combinatie met de bemestingsvrije strook en het verbod op gebruik van pesticiden uit het mestdecreet en de randvoorwaarden, ontstaat zo de facto een teeltvrije zone. Concreet betekent dit dat er geen enkele bodembewerking is toegestaan binnen de 1 meter bufferstrook langs de waterlopen die op de verzamelaanvraag en E-loket zijn ingetekend op basis van het GRB (Grootschalig Referentie Bestand), dus zo goed als alle waterlopen. Bijgevolg mogen er in die zone geen cultuurgewassen meer geteeld worden en mag grasland niet worden gescheurd.

Strook als EAG activeren

Deze 1 meter bufferstrook zal op de verzamelaanvraag en E-loket wel automatisch aangeduid worden als potentieel ecologisch aandachtsgebied (EAG) die de landbouwer, indien gewenst, kan activeren als EAG. De teeltvrije strook van 1 meter moet niet afgesplitst worden van de rest van het perceel in de verzamelaanvraag. Ook de betalingsrechten en bemestingsnormen blijven gelden voor de volledige oppervlakte van het aangegeven perceel.

Controle door Mestbank

De controlebevoegdheid van de toezichthouders van de Mestbank wordt uitgebreid met  controle op deze teeltvrije zone, in de eerste plaats in focusgebieden.  Indien er zich een productieve teelt bevindt in de teeltvrije zone, kan de landbouwer verplicht worden om een teeltvrije zone aan te leggen. Bovendien kan een proces-verbaal opgemaakt worden, met een mogelijke boete van de Mestbank tot gevolg.

Gratis KRATOS advies

Wil u graag weten welke randvoorwaarden belangrijk zijn voor uw bedrijf? Vraag dan een gratis KRATOS advies “randvoorwaarden” aan via deze link. KRATOS is de opvolger van het bedrijfsadviessysteem BAS, waarbij de overheid landbouwadvies financiert.

Geertrui

Geertrui

landbouwadviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.