Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Wettelijke intrestvoeten anno 2016

Gepubliceerd op 19-01-16

De wettelijke intrestvoet van toepassing in burgerlijke zaken en de intrestvoet bepaald in de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties zijn bekend.

I. De wettelijke intrestvoet

 1. Tarief
  De wettelijke intrestvoet daalt in 2016 en bedraagt 2,25% (in 2015 was dit 2,5%).
 2. Toepassingsgebied
  De wettelijke intrestvoet is van toepassing op burgerlijke zaken. Ze is ook van toepassing op handelszaken (bijvoorbeeld een transactie tussen een handelaar en een particulier), maar niet op handelstransacties (zie II). De intrest is verschuldigd vanaf de dag van de ingebrekestelling, behalve ingeval de wet ze van rechtswege doet lopen.

II. De intrestvoet in de wet betalingsachterstand

 1. Tarief
  De intrestvoet uit de Wet van 2 augustus 2002 (wet betalingsachterstand) bedraagt voor het eerste semester van 2016 8,5%.
 2. Toepassingsgebied
  De wet betalingsachterstand is van toepassing op transacties tussen ondernemingen of tussen ondernemingen en overheidsinstanties, die leiden tot het leveren van goederen, het verrichten van diensten of het ontwerp en de uitvoering van openbare werken en bouw- en civieltechnische werken tegen vergoeding. Indien er in de overeenkomst geen datum of termijn voor betaling is vastgesteld, dient de betaling te gebeuren binnen een termijn van dertig kalenderdagen te rekenen vanaf de dag volgend op:

III. De conventionele intrestvoet

Bovenstaande intrestvoeten zijn aanvullende intrestvoeten. De contracterende partijen kunnen een afwijkende intrestvoet, de zogenaamde conventionele intrest, bedingen. Deze intrestvoet kan bijvoorbeeld in de factuur- of verkoopsvoorwaarden worden opgenomen. Indien de conventionele intrestvoet disproportioneel hoog is, kan de rechter de intrestvoet verminderen tot de wettelijke intrestvoet. Het valt dus aan te raden om niet te overdrijven met een conventionele intrestvoet.

 

De intrestvoet in burgerlijke zaken werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 januari 2016. De intrestvoet in handelszaken werd officieus bekendgemaakt, maar nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Sofia

Sofia

juridisch adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.