Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Wat verandert er aan uw pensioen vanaf 2015?

Gepubliceerd op 06-01-15

Het jaar van de ingangsdatum telt mee in de berekening

Tot en met 2014 leverde het jaar waarin u met pensioen ging u geen voordeel op. Wanneer u bijvoorbeeld op pensioen ging op 1 november en dus nog werkte tot eind oktober, ontving u toch geen pensioen voor deze laatste10 gewerkte maanden van uw loopbaan.

Dit verandert voor alle pensioen die ingaan vanaf 2015. Vanaf nu zullen ook de maanden die u werkte in het ingangsjaar van uw pensioen meetellen in de pensioenberekening. Het pensioen voor dat jaar wordt berekend op het beroepsinkomen van het voorlaatste jaar.

Het minimumpensioen wordt aangepast

Een zelfstandige heeft recht op het minimumpensioen wanneer hij 2/3 van een volledige loopbaan heeft gewerkt, namelijk 30/45.

Vanaf 1 januari 2015 tellen ook de jaren mee die u presteerde in het buitenland. Volgende jaren mogen dus opgeteld worden om aan te tonen dat u aan een 2/3 loopbaan komt:

Onbeperkt bijverdienen voor 65-plussers vanaf 2015

Vanaf 1 januari kunnen alle gepensioneerde 65-plussers onbeperkt bijverdienen. Voordien kon men slechts onbeperkt bijverdienen als u voldeed aan 2 voorwaarden:

Wie niet aan beide voorwaarden voldeed, mocht slechts 22.293 euro bijverdienen als loontrekkende en 17.835 euro als zelfstandige. Die grenzen vallen vanaf 2015 nu voor alle gepensioneerde 65-plussers weg, ook al heeft u geen loopbaan van 42 jaar.

 

Isabel

Isabel

juridisch adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.