Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Van Overtveldt kondigt minder streng btw-boetebeleid aan!

Gepubliceerd op 03-07-18

“De huidige regels zijn veel te streng. Niet alleen zijn de boetebedragen hoog, er wordt ook geen rekening gehouden met de aard van de overtreding. Voortaan zal uitgegaan worden van de goede trouw van de ondernemer en niet langer enkel van de kwade trouw”, aldus Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt.

De Minister van Financiën bevestigt dat het btw-boetesysteem wordt herbekeken en dat de administratie een nieuw boetebeleid zal uitwerken. De huidige regels zijn namelijk veel te streng. De voorziene bedragen zijn hoog en staan vaak niet in verhouding tot de aard van de overtreding. Bovendien wordt er meteen uitgegaan van de kwade trouw van de overtreder.

Het nieuwe uitgangspunt is de goede trouw van de ondernemer. Ook is het mogelijk de opgelegde boete volledig kwijt te schelden. Dat kan in volgende gevallen:

  • Indien de onderneming in de voorgaande vier jaren geen twee keer dezelfde overtreding heeft begaan;
  • de overtreding geen impact heeft op het te betalen btw-bedrag;
  • en de overtreding begaan werd te goeder trouw (betwist de controleur de goede trouw, zal hij zelf de kwade trouw moeten bewijzen).

Wanneer een onderneming onder de huidige btw-wetgeving de jaarlijkse btw-listing vergeet in te dienen, kan de boete bijvoorbeeld oplopen tot 3.000 euro, zelfs wanneer deze listing slechts één of twee afnemers vermeldt. In de toekomst kan op eenvoudig verzoek van de onderneming deze boete volledig worden kwijtgescholden.

Kwijtschelding kan ook worden gevraagd in geval van:

  • het vermelden van een bedrag in een foutief rooster van de aangifte zonder impact op het bedrag van de verschuldigde btw
  • het uitreiken van een factuur die niet voldoet aan één of andere vormvereiste, enz.

In vele situaties zal men dan ook geconfronteerd worden met een milder beleid.

Deze nieuwe richtlijnen gelden niet alleen voor de klassieke btw-controlediensten, maar ook voor de Bijzondere Belastinginspectie (“BBI’). De nieuwe regels moeten verplicht worden toegepast voor alle verzoekschriften tot kwijtschelding voor boeten opgelegd na 1 januari 2018.

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.