Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

U huurt een ruimte in een grootwarenhuis of winkelcentrum? Valt u onder de bescherming van de handelshuurwet?

Gepubliceerd op 18-12-14

De handelshuurwet is van toepassing op de huur van onroerende goederen die door de huurder in hoofdzaak gebruikt worden voor het uitoefenen van een kleinhandel of voor een bedrijf van een ambachtsman die rechtstreeks in contact staat met het publiek. U voldoet op het eerste zicht aan de gestelde voorwaarden en zou er dus correct kunnen vanuit gaan dat de huurovereenkomst dan onder de dwingende bepalingen van de handelshuurwet vallen.

In een recent arrest geeft het Hof van Cassatie een nieuwe betekenis aan de voorwaarde dat men rechtstreeks contact moet hebben met het publiek. Zij meent dat slechts aan deze voorwaarde voldaan is indien de uitbater in rechtstreeks contact staat met het publiek, op zulke wijze dat hij een eigen cliënteel kan opbouwen dat op beduidende wijze te onderscheiden is van het grootwarenhuis. Om onder de toepassing van de handelshuurwet te vallen zal u dus moeten aantonen dat u een eigen specifiek cliënteel heeft opgebouwd of kan opbouwen dat enkel naar het grootwarenhuis komt voor uw winkel. U begrijpt dat het alles behalve evident zal zijn dit bewijs aan te leveren. 

U moet er dus rekening mee houden dat u voor de huur van een winkel in een grootwarenhuis of in een winkelcentrum dus niet meer automatisch valt onder de dwingende handelshuurwetgeving.

Hoe kunt u dan toch nog genieten van de beschermende bepalingen van de handelshuurwet? 

Om toch nog te kunnen genieten van de bescherming van de handelshuurwet, moet u als huurder de toepassing van de handelshuurwet uitdrukkelijk bedingen in de huurovereenkomst. Uiteraard veronderstelt dit het akkoord van uw verhuurder.

 

Isabel

Isabel

juridisch adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.