Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Schulden tussen handelaars binnenkort gemakkelijker te innen

Gepubliceerd op 16-12-15

Een nieuwe regeling voorziet dat het binnenkort mogelijk wordt om een onbetwiste en vaststaande geldschuld (ongeacht het bedrag en inclusief de nalatigheidintrest en invorderingskost beperkt tot 10% van de hoofdsom) te innen zonder de tussenkomst van een rechter.

Het verzoek dient uit te gaan van een advocaat en zal worden ingevorderd door een gerechtsdeurwaarder. Deze laatste zal, alvorens tot invordering over te gaan, een aanmaning tot betalen aan de schuldenaar richten. De schuldenaar heeft de mogelijkheid om hierop binnen de maand te reageren door het antwoordformulier in te vullen. Bij gebrek aan reactie en ten vroegste 8 dagen na het verstrijken van deze termijn, kan de gerechtsdeurwaarder een proces-verbaal van niet-betwisting opstellen. Dit proces-verbaal zal vervolgens uitvoerbaar worden verklaard waarna het bedrag kan worden ingevorderd.

Deze procedure zou sneller moeten gaan dan wanneer u via de rechtbank dient te passeren.

Let op: het toepassingsgebied van de wet is beperkt tot vorderingen van de ene handelaar tegenover de andere handelaar. Consumenten blijven buiten schot. Een schuld tegen deze laatste zal nog steeds via de tussenkomst van de rechtbank moeten worden ingevorderd.

Het is nog niet duidelijk wanneer de wet in werking zal treden. Wel is reeds voorzien dat dit ten laatste op 1 september 2017 dient te gebeuren.

Sofia

Sofia

juridisch adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.