Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Sancties aanwezigheidsregistratie tijdelijk opgeschort

Gepubliceerd op 29-10-14

Iedereen die actief is op bouwwerven waarvan de totaalfactuur groter is dan 800.000 euro moet sinds 1 april 2014 vooraf elektronisch geregistreerd worden. Met deze maatregel wil de overheid de sociale fraude op werven aanpakken.

Aanvankelijk werd tot 1 oktober 2014 een overgangsperiode ingelast om vertrouwd te worden met deze verplichting. De nieuwe regering besliste om deze proefperiode te verlengen tot eind 2014. U riskeert vandaag dus nog geen boete als de inspectiediensten zouden vaststellen dat u bij de aanwezigheidsregistratie in de fout ging.

Sancties vanaf 1 januari 2015

Hoewel de verplichte elektronische aanwezigheidsregistratie al sinds 1 april 2014 geldt, werden inbreuken tot op heden niet gesanctioneerd. Daar komt vanaf 1 januari 2015 verandering in.

Zo kan elke persoon die zich aanbiedt op een tijdelijke of mobiele bouwplaats en zijn aanwezigheid niet onmiddellijk en dagelijks registreert, beboet worden met een administratieve geldboete van 60 tot 600 euro. De bouwdirectie, (onder)aannemer of werkgever die de bepalingen niet naleeft, kan beboet worden met een administratieve sanctie van 300 tot 3.000 euro of een strafrechtelijke sanctie van 600 tot 6.000 euro.

Inbreuken op de aanwezigheidsregistratie die leiden tot gezondheidsschade of een arbeidsongeval kunnen tot nog zwaardere straffen en hogere geldboetes leiden.

Verschillende registratiemogelijkheden

Om de verplichte registratie zo vlot mogelijk te laten verlopen, heeft de RSZ voor een flexibele aanpak gekozen. Er bestaan 4 manieren om zich te registreren. Men kiest het kanaal dat het best bij de eigen werkwijze past. Het is ook mogelijk om verschillende registratiekanalen te combineren of af te wisselen.

Op de website van de Sociale Zekerheid worden de verschillende registratiemogelijkheden uitgelegd in korte filmpjes. Gezien de sancties is het belangrijk dat u goed weet hoe het systeem werkt en hoe u het vlot kunt gebruiken.

Meer informatie? surf naar www.socialezekerheid.be

 

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.