Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Niet-conforme facturen: naar een soepelere opstelling?

Gepubliceerd op 05-07-17

Wie ooit al een btw-controle meemaakte, kan het beamen: facturen en alle verplichte vermeldingen erop worden met een vergrootglas bekeken. Ontbreekt er iets, dan kan de btw-aftrek op de aankopen geweigerd worden en eventueel zelfs een boete volgen. Ook voor wat betreft de verkoopfacturen kan een boete volgen. Maar het Europees Hof van Justitie stelde zich onlangs minder strikt op. Is de toon gezet?

Vorig jaar oordeelde het Europees Hof Van Justitie in een concrete zaak – het arrest-Barlis van 15 september 2016 – minder strikt: wanneer er een vermelding ontbreekt op een factuur, dan mag de btw-aftrek niet zomaar geweigerd worden.

Aantonen dat prestaties beroepsmatig zijn

In de zaak-Barlis ging het concreet over de verplichting om de aard en omvang van de geleverde dienstprestatie voldoende te omschrijven. De btw-controleur in kwestie was van oordeel dat de omschrijving onvoldoende concreet was, waardoor hij niet kon oordelen of de kost beroepsmatig was.

Het Hof, daarentegen, meende dat er wel degelijk recht is op btw-aftrek zodra er op andere manieren – zoals mails of bestelbonnen– kan worden aangetoond wat de geleverde prestaties waren en dat ze werden ingezet voor beroepsdoeleinden.

Belgische fiscus volgt Europees Hof niet

In ons land blijven conforme facturen echter de regel, want de Belgische fiscus deelt het standpunt van het Europese Hof van Justitie niet. Daarom blijft het raadzaam om steeds een verbeterde versie aan te vragen van een aankoopfactuur waarop één of verschillende vermeldingen ontbreken.

Het staat u natuurlijk vrij om het arrest-Barlis tijdens een controle in te roepen bij een niet-conforme factuur. Maar alles zal afhangen van de btw-controleur die u over de vloer heeft of dit argument ook effectief zal worden aanvaard. Is dat niet het geval, dan zal u naar het Europees Hof moeten trekken om uw gelijk te halen … Onderschat het belang van een conforme factuur dus nooit. Het kan u veel discussies besparen met uw controleur.

Hebt u hier een vraag over? Neem contact op met onze adviseurs in het SBB-kantoor in uw buurt.

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.