Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Meerwaarden op beleggingsaandelen voortaan belastbaar

Gepubliceerd op 17-12-18

Uw vennootschap is voortaan belastbaar op de meerwaarden die ze realiseert op beleggingsaandelen. Dit is één van de maatregelen van het zomerakkoord ter compensatie van de verlaging van de belastingtarieven in de vennootschapsbelasting. De meerwaarden op de meeste beleggingsaandelen zijn belastbaar maar er bestaat nog een fiscale niche, de DBI beveks.

Minimumparticipatie als nieuwe vrijstellingsvoorwaarde

Indien uw vennootschap op korte termijn haar liquiditeiten niet nodig heeft, dan kan ze die beleggen in aandelen zoals beursgenoteerde aandelen of deelbewijzen van een beleggingsfonds. De meerwaarden op die beleggingsaandelen waren tot en met het aanslagjaar 2018 vrijgesteld voor kleine vennootschappen, de zogenaamde KMO-vennootschappen. Daar komt nu verandering in met het zomerakkoord voor meerwaarden die uw vennootschap realiseert vanaf het aanslagjaar 2019 verbonden aan een boekjaar dat ten vroegste is gestart op 1 januari 2018. Die meerwaarden zijn slechts vrijgesteld indien een reeks van voorwaarden vervuld zijn. Zo moet er o.a. een minimumparticipatie zijn. Dit betekent dat de belegging van uw vennootschap minstens 10% van het kapitaal moet vertegenwoordigen van de vennootschap waarin u belegt of minstens 2,5 miljoen moet bedragen in die vennootschap. Welnu, een belegging voldoet bijna nooit aan de minimumparticipatie waardoor uw KMO-vennootschap belastbaar is op de beleggingsmeerwaarden.

Belastingtarief?

Indien uw KMO vennootschap de beleggingsaandelen verkoopt binnen het jaar na de aankoop, dan is de meerwaarde onder bepaalde voorwaarden belastbaar aan 20,40% of 25,50% indien de winst van uw vennootschap hoger is dan 100.000 €. Indien uw KMO-vennootschap de aandelen meer dan één jaar na de aankoop verkoopt, dan is die belastbaar aan 20,40% of 29,58% indien uw vennootschap uitgesloten is van het verlaagd tarief van 20,40%. Uw vennootschap is misschien uitgesloten van het verlaagd tarief omdat zij bijvoorbeeld geen minimumloon heeft uitgekeerd aan minstens één bedrijfsleider natuurlijke persoon; een dochtervennootschap is; of een winst heeft van meer dan 100.000 €.

Beleggen in bevek-aandelen?

Een belegging in aandelen van een beleggingsvennootschap met variabel kapitaal (afgekort bevek) moet niet voldoen aan de minimumparticipatie. Maar toch zijn de meerwaarden op bevek-aandelen ook belastbaar. De reden is eenvoudig, een Belgische of buitenlandse bevek geniet een gunstig belastingregime dat afwijkt van de normale vennootschapsbelasting. Om die reden zijn ook de meerwaarden die uw vennootschap realiseert op bevek-aandelen belastbaar.

Beleggen in DBI bevek-aandelen?

Er bestaan momenteel een 10-tal DBI-beveks op de markt. Een DBI-bevek is geen gewone bevek. Het is een beleggingsvennootschap die in ‘goede ‘aandelen belegt, voornamelijk beursgenoteerde aandelen van vennootschappen die een normaal belastingregime ondergaan. Het verschil met een gewone bevek ligt in het feit dat een DBI-bevek jaarlijks verplicht minstens 90% van haar inkomsten moet uitkeren aan haar beleggers-aandeelhouders… het is dan ook een distributiebevek. Als uw KMO-vennootschap in aandelen van een DBI-bevek belegt, dan zal ze zowel de jaarlijks ontvangen dividenden als de eventuele meerwaarde bij de verkoop van de aandelen kunnen vrijstellen!

De aandelenparticipaties van uw familiale holding blijven vrijgesteld

De aandelen die uw familiale holdingvennootschap heeft in andere familiale vennootschappen (dochtervennootschappen) blijven vrijgesteld. Uw holding voldoet hier wel aan de minimumparticipatie van 10%. Indien uw holding die aandelen met een meerwaarde verkoopt, dan zijn die dus nog steeds vrijgesteld.

Gregory

Gregory

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.