Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Handelaars moeten binnenkort niet meer sluiten bij openbare werken

Gepubliceerd op 30-03-15

Zelfstandigen die het slachtoffer worden van hinder door openbare werken die de toegang tot hun onderneming belemmeren, verhinderen of ernstig bemoeilijken kunnen een inkomenscompensatievergoeding bekomen van de overheid. Een van de voorwaarden voor deze financiële compensatie is de verplichting de zaak voor minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen te sluiten. Er wordt momenteel gewerkt aan een voorstel om de sluitingsplicht af te schaffen, zoals voorzien in het Vlaams regeerakkoord.

Wie komt in aanmerking

De inkomenscompensatievergoeding geldt uitsluitend voor micro-ondernemingen (minder dan 10 werknemers, omzet of jaarlijks balanstotaal niet meer dan 2 miljoen euro).

De voornaamste activiteit van de onderneming is de rechtstreekse verkoop van producten of het verlenen van diensten aan gebruikers, waarvoor persoonlijk en direct contact met de klant vereist is dat in normale omstandigheden plaatsvindt in een bebouwde inrichting. De zelfstandige mag ook geen andere beroepsinkomsten hebben dan de inkomsten uit de werkzaamheden in de inrichting die de hinder ondervindt.

Om de vergoeding te bekomen moet de hinder tot gevolg hebben dat het openhouden van de gehinderde inrichting vanuit operationeel standpunt nutteloos is, en dit gedurende minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen. Deze laatste voorwaarde zou binnenkort wegvallen.

Omvang steun

De vergoeding bedraagt € 76,30 per kalenderdag voor 2015. De vergoeding is pas verschuldigd vanaf de achtste dag volgend op de sluitingsdatum van de gehinderde inrichting.

 

De maximumperiode is 30 kalenderdagen. Er bestaat een mogelijkheid tot verlenging zodat de volledige periode van de hinder kan gedekt worden. De vergoeding is belastbaar.

Inkomenscompensatievergoeding aanvragen

Het Vlaams Gewest heeft voor het jaar 2015 het beheer en de werking van de voorziening inzake inkomenscompensatievergoeding aan het Participatiefonds toevertrouwd.

 

De aanvraagformulieren vind je op www.openbarewerken-zelfstandigen.be

Meer informatie?

Participatiefonds
Inkomenscompensatievergoeding
de Lignestraat 1
1000 Brussel
T 02/210 87 91
F 02/210 87 90
E vergoedingen@fonds.org

 

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.