Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Gun uzelf voldoende tijd om een geregistreerde kassa aan te schaffen en registreer uzelf tijdig.

Gepubliceerd op 23-12-14

Van uitstel komt vaak afstel. Wanneer u dan ook vastgesteld hebt dat u een "GKS"-verplichting hebt, registreer u dan tijdig via de website van de FOD Financiën. U kent dan meteen de datum vanaf dewelke de GKS in uw onderneming "up-and-running" moet zijn.

Van zodra men een regelmatige maaltijdverschaffer is, moet men een geregistreerde kassa aanschaffen. Men wordt reeds snel als een regelmatige maaltijdverschaffer beschouwd, meer bepaald van zodra de omzet uit 10% of meer bestaat uit het verschaffen van maaltijden (dranken worden hiervan uitgesloten) voor verbruik te plaatse. De niche waarin men werkzaam is (brasserie, feestzaal, frituur, broodjeszaak,...) is hiervoor irrelevant. Wat telt is het verschaffen van maaltijden. 

Heeft men in 2014 deze 10%-drempel bereikt, is er geen ontsnappen meer aan en moet men zich kenbaar maken op de website van de FOD Financiën. Dit aanmelden moet gebeuren via e-ID of via uw burgertoken. U hebt hiervoor de tijd tot en met 28 februari 2015. 

Om u te kunnen registreren moeten al uw vestigingen geregistreerd zijn bij de KBO en moet u in de KBO gekend zijn als vertegenwoordiger van uw onderneming. Hou er rekening mee dat indien dit niet het geval is, het enige tijd in beslag kan nemen om de correcte gegevens door te geven aan de KBO. Pas dan is een registratie mogelijk.

Van zodra u de registratieprocedure heeft voltooid, wordt een datum meegedeeld tegen wanneer de kassa effectief in werking moet zijn binnen uw onderneming. Deze datum kan zijn 30 juni, 30 september of 31 december. De dag waarop u zich heeft geregistreerd heeft in principe geen invloed op de opgelegde datum, dus het heeft geen zin om te wachten met zich te registreren. 

Maar opgelet, ten laatste tegen deze datum moet de kassa effectief in werking zijn. Het louter in het bezit zijn van een geregistreerde kassa is onvoldoende. Een actieve kassa betekent dat u eveneens een VSC-kaart ("VAT signing Card") hebt ontvangen van de btw-administratie. Dit is een kaart die gelinkt is aan uw btw-nummer en in de kassa moet worden geïmplementeerd om deze te laten werken. U kan deze pas aanvragen op basis van het serienummer van de kassa en kan een tweetal weken in beslag nemen. 

Minister van Financiën, Koen Geens, heeft reeds bevestigd dat de FOD Financiën de registraties zal opvolgen alsook de implementaties, maar dat zij in eerste instantie niet bestraffend zullen optreden. Er zullen pas boeten worden opgelegd vanaf 2016 en enkel indien u vanaf 1 januari 2016 niet in orde bent. Indien u er dus niet in slaagt om in 2015 tijdig uw GKS te installeren zal men geen boete opleggen. 

Aan te raden is uiteraard wel om de registratie tijdig te voltooien en ook tijdig contact op te nemen met de kassaleveranciers. Zij verwachten een enorme toeloop en indien zij er niet in zouden slagen de kassa tijdig te leveren, heeft u er op zijn minst alles aan gedaan om tijdig kassa in uw zaak te installeren en heeft u een goed argument ten aanzien van uw btw-controleur. 

Meer informatie omtrent het geregistreerd kassasysteem vindt u op www.geregistreerdkassasysteem.be.

 

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.